Milyen virággal illik meglepni Valentin-napon a kedvest?

Noha tétován választanak, és inkább a virágkötőre bízzák a csokor elrendezését, a férfiak is tudják, melyik nőnek milyen virágot érdemes ajándékba adni: vörös rózsával szerelmüknek, fehérrel az anyósuknak vagy az édesanyjuknak, sárgával pedig idősebb szeretteiknek kedveskednek. Ha a csokor elkészül, hüledeznek a szépségén, és biztosak benne, a hölgyeket elvarázsolják meglepetésükkel: ilyenkor büszkék, tudják, hogy valami igazán értékeset képviselnek – részletezte Keresztes Katalin virágüzlet-tulajdonos, akit Valentin-nap közeledtével arról kérdeztünk, mivel illik szerelmesek napján elvarázsolni a pár női tagját.

Ha valaki virágot kap ajándékba, biztos lehet benne, hogy szeretik, figyelnek rá és törődnek vele. Elsősorban a férfiak lepik meg kedveseiket, de az sem ritka, hogy a nők, a családtagok mutatják ki egymás iránti szeretetüket virágajándékokkal. Bár legtöbben jeles események alkalmával köszöntik egymást, a hétköznapi sodródásban is nagy jelentősége van: megszakítja a szokványos napokat, mosolyra deríti azt, aki kapja, és törődésre készteti az ajándékozót.

A szerelmesek napjának közeledtével érezhetően nő a férfi vásárlók száma: betoppannak a virágüzletbe, és általában vörösrózsát kérnek. A dekoráció kiválasztása rendszerint a virágkötő feladata, mert a férfiak nagy része nem érkezik egetrengető elvárásokkal: csupán azt tudja, a vörös szín a szerelem jelképe, így nem is kérdés számára, hogy ezzel lepi meg párját.

Arról, hogy miért is lett a vörösrózsa a szerelem jelképe, és hogyan olvadt össze a Valentin-nappal, Keresztes Katalin elmondta, több legenda is létezik. A legkülönlegesebb mindközül az, hogy a 3. században egy Valentin nevezetű hithű katolikus püspök kiállt az emberek jogaiért, és annak ellenére, hogy az uralkodó II. Claudius császár megtiltotta a fiatal férfiak nősülését, mert azon a véleményen volt, hogy a nőtlen férfiakból jobb katonák válnak, Valentin titokban összeeskette a szerelmeseket, és a friss házasokat a saját kertjéből szedett virágokkal ajándékozta meg.

A képen Keresztes Katalin

A vörösrózsának ennél is romantikusabb a története, és egészen Afrodité istennőig vezethető vissza, aki szerelméhez sietett, amikor a kertben elkarcolta a lábát a fehérrózsa tüskéjével, és az a vérétől vörössé változott. Amiatt jelképezi ma is a szerelmet, a szenvedélyt, a vágyakozást, mert az istennő titkon akarta látni szerelmét, azért sietett, hogy egybeforrhassanak.

A Valentin-nap nem a magyar kultúrkörből származik, mégis sikerült beépülnie a hazai köztudatba: napjainkban egyre többen ünneplik a külföldi hagyományok szerint, február 14-ét párjuknak szentelik az emberek, Valentin-napi vacsorán vesznek részt, és ajándékokkal kedveskednek egymásnak.

Valentin-napon a férfiak jól átgondolják az ajándékválasztást

Megtudtuk, a férfiak olyannyira komolyan veszik a szerelmesek napját, hogy már a február 14. előtti napokban beszerzik meglepetésvirágaikat. Egymás kezébe adják a kilincset, gyakran a barátok véletlenül egyszerre érkeznek az üzletbe, és büszkén osztják meg egymással, miként tervezik meglepni párjaikat. Illetve nem ritka, hogy Valentin-nap után is tucatjával érkeznek a virágüzletbe: ők azok, akiknek késve ugyan, de eszükbe jutott a fontos esemény. Virágkötőként ilyenkor sokat nevetgél, mert a férfiaknak mindig van valami kifogása a feledékenység leplezésére.

Egy humoros esetet is megosztott velünk: előfordult, hogy egy férfi ajándéktárgyat is szeretett volna a virág mellé, de tanácstalan volt a választásban, így a virágkötő segítségét kérte. Keresztes Katalin gondolkodás nélkül ajánlotta az aprócska piros ékszeresdobozt, mire a férfi kerek szemekkel közölte, dobozkát semmiképpen sem vásárol, mert a barátnője lánykérésnek tekintené az ajándékozást, és lesz majd nemulass, ha kiderül, egyelőre nem annyira komolyak a szándékai.

Vannak olyan férfiak is, akik kreatívan szervezik a szerelmesek napját: rózsaszálakat helyeznek el több szegletében a városnak, majd kedvesüket addig terelgetik, míg az összes helyszínt bejárja, és a célnál várnak rá egy hatalmas csokor rózsával. Az sem ritka, hogy bizonyos időközönként visszajárnak az üzletbe, és egy szál rózsával távoznak, főleg azok, akiknek útját keresztezi a virágüzlet, amikor edzésről, munkából tartanak hazafelé, vagy éppen a randevú helyszínére igyekeznek. Sőt bizonyos férfiak már úgy toppannak be a virágüzletbe, hogy tudják, feleségük vagy párjuk kedvencével szeretnének távozni, ezért többen még a különlegesebb virágfajtákról is rendszerint érdeklődnek.

Valentin-nap alkalmával sem szabály, hogy vörös rózsát kell ajándékozniuk: több ezzel tisztában vannak, és ilyenkor is kedvesük kedvenc virágját választják, így tulipánnal, szellő-, sárga- vagy fehérrózsával is láthatóak február 14-én hazaigyekvő, romantikusabb férfiak.

Leginkább az idősebb korosztály és a fiatal felnőttek lepik meg virággal választottjaikat, a tinédzserekre nem jellemző ez a fajta ajándékozási láz. Ez azzal is magyarázható, hogy rengeteg árucikk áll rendelkezésükre, és ezek nagy része bármikor elérhető számukra, így a fiatalabb Valentin-napozók általában azt a tárgyat vásárolják meg, amire párjuk már régóta vágyik. Ha pedig mégis csokor mellett döntenének, a virágszálak mellé csokoládét és különféle bonbonokat rejtenek.

Számít a virág színe, fajtája?

A vörös és piros mindamellett, hogy a szenvedély és a szerelem jelképe, erőről, hatalomról tanúskodik. Robosztus virág, királyi, erejével kitűnik a többi közül – bár a fiatalabb vásárlói réteg nincs tisztában a jelentésével, érzi, hogy különlegesebb, mint más virágok, az idősebbek pedig igenis tudtában vannak annak, hogy melyik szín mit jelképez, és aszerint választják meglepetéscsokraikat – magyarázta Keresztes Katalin.

Fehéret például halálesetkor vásárolnak, illetve a nagyon idős szeretteiket és legkisebb hozzátartozóikat lepik meg vele, mert tisztaságot, ártatlanságot, tiszteletet és őszinteséget rejt magában a fehér virág. Rózsaszínt szintén az apróbb lányoknak ajándékoznak, mert az szeretetről, gyengédségről tanúskodik.  Hozzátette, régebben sárgát csak azok a férfiak adtak kedveseiknek, akik fontolgatták, hogy felbontják a kapcsolatukat, ma azonban már közkedvelt virágszín, és inkább örömöt, boldogságot, mókát jelképez.

Manapság mindenféle virágot illik ajándékba adni: nem számít a szín vagy a forma, de érezhetően kedveltebbek a kerti virágok, és a környezettudatosan csomagolt, egyszerű csokrok. Többen kérik is a virágkötőt, a lehető legvisszafogottabban csomagolja ajándékaikat, illetve cserepes virágokat is szívesen választanak még Valentin-napra is, mert akár évekig megmaradhat, kiültethető a kertbe, és szerelmük így évekig gondozhatja az ajándékba kapott növényt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A környezettudatosság egyre fontosabb a vásárlók körében, ezért is kérik legtöbben natúr csomagolásban, fóliát mellőzve a virágszálakat. Csak esős időben kérnek tartósabb csomagolást. Az üzlet egyébként is környezettudatos szemléletben indult: alig található benne műanyag, és azt is a borús időkre tartogatja a virágkötő. Folyamatosan fejlődik, újabb és újabb divatokat követ, technikákat les el, és ezt a vásárlói is észreveszik: többen azért köteleződnek el mellette, mert különlegesnek találják a módszerét.

Elsősorban nem csupán virágkötő, hanem megfelelő hallgatóság és tanácsadó is: a hozzá betévedőkkel beszélget, megismeri a szándékukat, így például rengeteg lánykérés történetét ismeri már, és az elmondottakhoz mérten kliensével közösen rakják össze a virágcsokrot, ajándékdobozt. Sokan állnak elé a „nem fontos, hogy rózsa legyen” mondattal, mert napjainkban nincs már akkora jelentősége a virág fajtájának. Inkább az a mérvadó, hogy mennyire szép és illatos.

A szegfű például hosszú ideig erőteljesen illatozik, ezért többen voksolnak mellette: a vázában sokáig eláll, és annak ellenére, hogy a temetőbe is ezt szokás vinni, nem tekintenek rá halálvirágként. A halotti koszorúkra is azért kerül fel, mert strapabíró növény, nem pedig azért, mert vészjósló lenne, netán lehangoló jelentéstartalommal bírna.

Főként az idősebb korosztály kedveli, ami azzal is magyarázható, hogy a kommunizmus időszakában jóval silányabb volt a választék, ezért az embereknek be kellett érniük a szegfűvel, ebből készültek még a menyasszonyi csokrok is. Valójában jó szolgálatot tett: megörvendeztette azt, aki ajándékba kapta, és ezt követően hosszú ideig illatozott a lakásban, így tartóssága miatt nem csoda, hogy ma is kedvelik.

Ebből áll az ideális Valentin-napi meglepetéscsokor

Keresztes Katalin virágkötő szerint a szerelmesek ünnepére vörösrózsa dukál – noha ez a szenvedélyt jelképezi, nem fontos, hogy extravagáns kivitelezésekkel álljanak választottjaik elé a férfiak, érdemes inkább arra törekedni, hogy az összeállítás kedves legyen.

Az egyszerűség ez alkalommal szintén célravezetőbb: a gyöngyös és különféle csillámos kivitelezések mellett mostanság egyre inkább az egyszálas, visszafogott csokrok dominálnak. Ennek anyagi vonatkozásai is vannak, de érezhetően betört egy visszafogottabb szemlélet a társadalomba: a többség nem akarja „túltolni” a Valentin-napozást.

A rózsadobozok is közkedveltek, de Keresztes Katalin ezeket az ajándéktárgyakat is igyekszik többhasználatossá tenni, ezért szappanrózsákból is összeállít dobozokat, amelyek, miután már eleget tettek a meglepetésnek, és a lakást kellő ideig díszítették, bármikor elhasználhatók egy fürdőzés során. Előfordul, hogy valaki kaktuszt vagy zöldnövényt vásárol szerelmének, amit egy kis szívecskével dekorál, és Valentin-napra ajándékozhatnak egymásnak bögrébe ültetett virágokat a szerelmesek, amit később szintén felhasználhatnak más célokra.

Hűvös hely, friss víz – így marad meg sokáig a meglepetéscsokor

A virágkötő azt tanácsolja, naponta vagy legalább kétnaponta cseréljék a vizet azok, akik hosszú ideig szeretnének gyönyörködni virágcsokraikban, illetve minden vízcsere folyamán vágják vissza a virág szárát. A virágszálak akkor maradnak épen sokáig, ha hűvös helyre kerülnek, a fűtőtest mellett hamar elhervadnak.

(Illusztráció forrása: Unsplash)

Kapcsolódók

Kimaradt?