banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

A lakásban és a kertben is nevelhetők tovább a nőnapra kapott cserepes virágok

Ha az ünnepelt nem rendelkezik kerttel vagy terasszal, nem érdemes cserepes virággal megajándékozni, mert a legtöbb növény elvirágzás után cserepestől a szemétben landol. Ki szeretne egy virágtalan, levéltelen növényt tartani a lakásában? – vélekedik Nyegre Norbert kertészmérnök, virágkötő, akit arról kérdeztünk, hogyan menthetők meg a nőnapra kapott cserepes növények.

A szakember elmondása szerint nőnapon a férfiak a virágárusok tanácsára jácintot, kankalint, sáfrányt, fokföldi ibolyát, nárciszt, tulipánt, minirózsát, korallvirágot, gerberát, cikláment, orchideát (lepkeorchidea), hunyort és azáleát ajándékoznak cserépben szeretteiknek. A korallvirág, az orchidea és a ciklámen számára nem kedvező az erdélyi éghajlat, ezért ők csakis benti körülmények között képesek túlélni, nem úgy, mint a tulipán, a jácint, a kankalin, a hunyor és a minirózsa, amiket feltétlenül ki kell ültetni elvirágzás után, mert évelő növényként a természetet kedvelik.

Sáfrány | Fotók: Nyegre Norbert

Mivel hideg időszakban, márciusban kerülnek ajándékozásra, megváltozik a klímájuk és környezetük, ezért is gyakori, hogy leveleik elsárgulnak, virágaikat pedig időnap előtt elhullatják. Ez a jelenség általában azoknál a növényeknél érhető tetten, amelyek kiültethetők a kertbe, akár jelzésértékű is lehet: ha a virág hamar tönkremegy és elsárgul, kikívánkozik a természetbe. Ha odakint még nem megfelelő az idő, a folyamat lassítható: tárolják hűvös helyen virágajándékaikat azok, akik hosszabb időn keresztül szeretnének gyönyörködni bennük – világosított fel Nyegre Norbert.

Melyik növény mikor és hogyan ültethető ki a kertbe?

Elvirágzás után, fagymentes időben kell kiültetni a cserepes virágok évelő fajtáit: amint a kertbe kerültek, ajánlott meglocsolni mindet. A hunyor például strapabíró, kiültetést követően akár virágos állapotában is díszítheti a kertet, teraszt, ha az időjárás megfelelő számára. A minirózsa szintén hálás növény a kertben: szakmai titok, hogy általában 3-4 minirózsatő is megbújik egy cserépben, így a kiültetés során máris több növény díszítheti az udvart, ha szétválasztják a cserép tartalmát – adta tudtunkra a szakember.

Kankalin

Hozzátette, nem minden esetben ültethetők bármilyen más növény mellé a cserepes virágok, ugyanis a kertekben gyakran élnek olyan fák, amelyek nem viselnek el maguk körül más növényeket: a diófa vagy a fenyőfa például nem engedné élni a cserépben nevelkedett virágokat. Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy a cserépbe helyezett évelő növények kora tavasszal virágoznak, ezért a virágágyás elejére kell ültetni őket, hogy jól láthatóak legyenek a tavaszi időszakban. A kankalint ajánlott félárnyékos helyre ültetni, ahogyan a tulipánt, a jácintot, a sáfrányt is, hiszen a napsugarak hatására csakhamar elvirágoznának, árnyékos földben azonban hosszú heteken át csodájukra járhatnak az emberek.

Kiültetéskor tanácsos a növények gyökereit megcsipkedni, így könnyebb és hatékonyabb gyökeresedés mehet végbe. Ezek a növények fejlődésük folyamán nagyrészt az öntözővízből kapják a tápanyagot, kertészetekben pedig levélzeten keresztül, ezért aztán a gyökereik teljesen benővik a cserép falát, a hely szűkében mondhatni önmagába fordul a gyökérzetük.

Hunyor

Az ajándékba kapott növények a kiültetést követő évben még nem hoznak pompázó, telt virágzatot adó töveket és szálakat, mert előbb alkalmazkodniuk kell az új környezetükhöz, ami kissé időigényesebb folyamat, a házi kertekben ugyanis nem részesülnek azokból a hormonokból és tápokból, amelyek a kertészetekben erősítik őket – voltaképpen ez válik előnyükre, természetesebbek lesznek, a lassú fejlődésnek köszönhetően kerti pompára tesznek szert.

Megélhetnek akár a cserépben is?

A nagyobb cserép szolgálja a növény fejlődési lehetőségeit – magyarázta a szakember, majd hozzátette, ha benti körülmények között szeretnék tartani növényeiket az emberek, a nagyobb cserép választásakor figyeljenek arra, hogy az új cserép mérete ne haladja meg túlzottan az előzőét, mivel fennáll annak a veszélye, hogy a túl nagy cserépben csupán a növény gyökérzete kezd fejlődni, és nem hoz virágot.

A különféle növények sajátos igényekkel bírnak, de a lakásban kialakítható számukra a megfelelő életkörülmény. Első fontos lépés, hogy ne a legmelegebb szobában végezzék, mert ott a hőmérséklet hatására megnyúlnak, elsárgulnak és ezáltal hamar elvirágoznak. A kapott virágokat főleg a jácintot, tulipánt, kankalint és sáfrányt hűvös helyre szükséges tenni, hiszen szezonális tavaszi virágok, amelyek nem a szobahőmérséklethez alkalmazkodtak, hanem a hűvösebb, zordabb időt is kellőképpen elviselik.

Noha a kerti virágok is megélhetnek a lakásban az orchidea, a korallvirág és a ciklámen kifejezetten benti körülmények között nevelhető. A lepkeorchideát a lakás világos, meleg, de nem tűzőnapos szegletében tanácsos nevelni, és hetente egyszer szükséges megöntözni, ügyelve arra, hogy ne maradjon rajta pangó víz. Ha kéthetente orchideatápot kap, és hetente egyszer-kétszer párásításban is részesül, tartós virágzásra számíthatnak kedvelői.

A ciklámen a világos, hűvös lakásban érzi jól magát (10-13 fok). Öntözése legyen egyenletes, legjobb, ha alulról öntözik 4-5 naponta, amikor virágzik, mert a növény virágai és levelei is érzékenyek a vízcseppekre. Elvirágzást követően rövid időn belül a leveleit is elhullatja, sokan ekkor már megválnak tőle, pedig, ha ezt követően havonta meglocsolnák, késő őszre újra meghálálná a gondoskodást.

Nyegre Norbert kertészmérnök, virágkötő tapasztalatai azt mutatják, az elvirágzott növényt sem szabad kevésbé szeretni. Annak érdekében, hogy a zord növények ne végezzék a szemetesben, saját bevált módszerét is megosztotta a tanácstalan virágtulajdonosokkal: az orchidea esetében például a cserép nagyságának függvényében hetente helyezzenek egy-két jégkockát a virág földjére. Mivel hidegebb környezet éri a léggyökereket, a növény egyfajta sokkot kap, és beindul a szaporodási ösztöne, ami azt jelenti, hogy mihamarabb utódokat hoz, amelyek virágozni kezdenek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?