banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_30Cewl4A_Copy of 1_300x250.gif

Gyógyszereknél is hatékonyabb, vitaminnal teli „csodaszer” – tavaszi zöldek: a gyermekláncfű

Míg egyes régiókban békavirágként, vadsalátaként ismerik, máshol cikóriaként, csürkevirágként vagy pitypangként emlegetik. A kislányok számára játék, lánc, koszorú, a nyulaknak és fiatal állatoknak tápláló eledel. Keserű tejszerű folyadékot rejt, sokan úgy hiszik, mérgező, pedig a gyermekláncfű „valódi csodaszer”. A legtöbbet kutatott gyógynövény, a hozzá fűződő néphiedelmeket a laboratóriumi vizsgálatok sorra igazolták: olyan betegségeket is orvosol, amelyeket a gyógyszerek sem gyógyítanak eredményesen – adta tudtunkra Csíki Emese gyógynövénytermesztő, szentábrahámi biogazda, akit minisorozatunkban egy újabb lényeges tavaszi zöldjéről kérdeztünk.

„A tömbház udvarán a növényt gyökerestől késsel vágtam, és gyűjtöttem a nyulainknak. Nagyon szerették, és nemcsak a levelét ették meg, hanem a szárát is jó étvággyal rágcsálták el. Pedig a szárában tejszerű, roppant keserű anyag van. Máskor koszorút vagy láncot fűztünk belőle, körben állva táncoltunk és énekeltünk. Istenem, milyen szépek is voltunk!” – idézte fel Csíki Emese, aki a gyermekláncfű gyógyhatásait már kiskorától kezdve ismeri. Hozzáfűzte, a növény keserű tejszerű folyadéka rengeteg tévhitet ihletett, ezek közül a legelterjedtebb az, hogy a gyermekláncfű mérgező. Holott egyáltalán nem ártalmas, sőt, a természetben még csak mérgező hasonmása sem létezik, tehát bármikor nyugalommal gyűjtögethető.

Fotók: Pixabay

A gyermekláncfű az egyik legtöbbet kutatott gyógynövény, a laboratóriumi vizsgálatok szerre igazolták azt a tényt, hogy a népgyógyászat nem véletlenül javasolja számtalan betegség orvoslására, gyógyhatása ugyanis széleskörű és eredményes. Hamar növekszik, szinte azonnal virágba borul, voltaképpen valóságos csodaszer, mert folyamatos fogyasztásával sikeresen gyógyíthatók a gyomor-, máj- és epebántalmak. Emellett olyan betegségekre is megoldást nyújt, amiket orvossággal sem lehetséges eredményesen gyógyítani.

Gyomor, máj, epe – mi mindent gyógyít a pitypang?

A gyógynövénytermesztő tapasztalatai szerint a pitypang azért nem örvend nagy népszerűségnek, mert teljesen ingyen áll a betegek szolgálatára, ezért az emberek alábecsülik a képességeit. Az érdektelenséget az ártalmasságáról szóló tévhitek is erősítik, ezért sokan csupán messziről csodálják, elámulnak a békavirágtól sárgálló mezőkön, de nem közelítenek a növényhez, eszükbe sem jut hazavinni a virágát és szárát, majd különféle teákba, ételekbe vagy főzetekbe szórni. Pedig csupán annyi kifogásolható benne, hogy kissé keserű, ezért nem okoz túl nagy élvezetet fogyasztóinak – bár megfelelő technikával már ez is elkerülhető.

Gyógyítja az epe és a máj működési zavarait, gyökere serkenti az epeürítést, fokozza a gyomorsavat, így felpezsdíti az emésztést, illetve megszünteti a gyomorpuffadást és javítja az étvágyat. Gyógyítja a gyomor nyálkahártyájának gyulladását, cukorbetegeknek pedig vértisztító hatása miatt javasolják. Inzulintartalma miatt diétás kezelésekben is használható, nem beszélve arról, hogy vizelethajtó, kisebb vesekövek eltávolítására és a kőképződés megakadályozására is alkalmas. Leveleiben A-, B- és C-vitamin található, ezért is nevezik tavaszi szervezeterősítő növénynek. A felsorolt pozitívumok mellett a népgyógyászat ízületi panaszokra és reumatikus betegségek gyógyítására is ajánlja.

Melyik része gyűjthető?

A szakember felvilágosított, tavasszal és ősszel ásható ki a gyermekláncfű gyökere, de különösen akkor érdemes gyűjteni, amikor a levelek elszáradnak, és a növény minden energiáját a gyökerében tárolja ahhoz, hogy a telet kibírja. Tavasz kezdetétől nyár végéig a levele is gyűjthető, sőt, tavasszal a virága is szedhető. A növényt olyan vegyszermentes, tiszta helyről ajánlott begyűjteni, amelynek a közelében nincsenek gyomirtóval és növényvédőszerekkel permetezett szántőföldek, és még a közlekedés, forgalmas útszakaszok porától is védett – így garantáltan az egészség megőrzését szolgálja.

Levelét egészben és gyökerét megmosva, összevágva érdemes szárítani.  A gyökér lassabban szárad, ezért segíthet, ha hőforrás mellé helyezik. Száradás után érdemes a gyökeret befőttesüvegbe tenni, mert az megóvja a rágcsálóktól és attól, hogy nedvességet szívjon magába.

Tea, saláta, szörp, pogácsa – mi készülhet a gyermekláncfűből?

Csíki Emese elmondása szerint a pitypang levele és gyökere cukor nélkül teaként fogyasztható, bár sokan esküsznek rá, hogy mézzel édesíthető. Ha egy hatásos májteát szeretne az ember készíteni, tanácsos katángkóróval és csalánnal keverni a pitypang leveleit. Megelőzésre elég, ha ki-ki egy héten egyszer reggel, éhgyomorra fogyaszt egy gyermekláncfű teát, vagy leveléből emésztésserkentő teájához kever egy kis adagot.

Kúraszerűen is fogyasztható a gyermekláncfű: három héten keresztül, naponta kétszer, reggel és este is szükséges inni a teáját, ezt egyhetes pihenés után addig érdemes ciklikusan ismételgetni, amíg a betegségtől megszabadul az érintett.

A levele 80-90 fokos vízben forrázható, körülbelül 5 percen át szükséges ázni hagyni, ezt követően leszűrni. A gyökerét mindenképpen főzni kell, legalább 10 percen át, majd lefödve hagyni, hogy kiázzanak a hatóanyagok belőle.

Vitamintartalma miatt a legegészségesebb és leghatékonyabb felhasználási módja leveleinek friss, nyers fogyasztása.  Tavaszi salátakeverékekben a keserűsége mondhatni eltűnik, csupán enyhén érzékelhető. Mindenképp virágzás előtt érdemes a salátához szükséges leveleket begyűjteni, ilyenkor ugyanis kellemesebb az íze. Emellett egész évben a teája is hatékony, de ami a tavaszi gyors felépülést és megerősödést illeti, a levél különféle salátákban való keverése a legeredményesebb. Ehhez viszont sok kreativitás szükséges – részletezte a gyógynövénytermesztő, kiemelve, hogy nyugaton például nagyon népszerű a kecskesajtos, dióval ízesített friss salátakeverék, és ahhoz hasonlóan a tojásos, pirított magvas saláta is, amely a pitypang virágával díszíthető.  A salátalevelekhez hasonlóan szendvicsek díszítésére is alkalmas.

Virágából általában szörpök készülnek, de a gyermekláncfűmézként ismert cukrozott változata is elterjedt, ami úgy jön létre, hogy cukorral rétegezik a növényt, az ebből keletkezett folyadék íze a méz aromájához hasonlítható. Noha zamatos és illatos, a magas cukortartalma miatt valójában nem egészséges, ezért Csíki Emese azt javasolja, inkább valódi mézzel helyettesítsék a cukrot azok, akik pitypangmézre vágynak, mert ezzel a módszerrel az egyébként is egészséges és aromás méz mondhatni új ízzel és hatóanyaggal egészül ki.  Emellett gyermekláncfű virágából készült zselé is létezik, ezt az édesített virágkivonatot almapektinnel szükséges sűríteni.

Megtudtuk, Olaszországban nem riadnak vissza a gyermekláncfű tésztáktól sem. Sőt, pogácsába sütve is használják a leveleket. Gyomorkeserűk alapanyagaként is megfelelően helytáll, más gyomorerősítő növényekkel együtt alkalmazzák: 40 napon át alkoholban tárolják az apróra vágott leveleket és gyökereket, ezt követően leszűrik.  A művelet hosszú időre tartósítja a növény hatóanyagát, étkezés után érdemes a kivonatot fogyasztani.  Angliában egy bizonyos sört, Franciaországban bort is ízesítenek gyermekláncfű virágokkal, sőt, egyes helyeken még ecetet is.

Vidékünkön is elterjedőben van az erjesztett levek készítése. A gyermekláncfű virága édesköménnyel erjesztve, citrommal és mézzel ízesítve hosszabb ideig eláll, üdítő, pezsgős italként kiváló emésztésserkentő, gyomor-, máj- és epeerősítő. A felsoroltak mellett a gazdaemberek a gyermekláncfüvet azért kedvelik, mert megfelelően táplálja a fiatal állatokat.  Igazi vitaminbomba tavasszal a baromfinak, a nyúlnak és a báránynak egyaránt, nem beszélve arról, hogy az anyaállatok tejképződését is fokozzák a levelei. A gyermekláncfű szárított és megőrölt, majd enyhén megpirított gyökeréből egészséges „kávé” készíthető, amelynek gyógyhatása és íze katángkóró gyökérrel és fahéjjal fokozható.

Csíki Emese biogazda kiemelte, a gyermekláncfű elnevezése játékos, a gyermekek lánc- és koszorúfűzésére utal. Nem csoda, hogy ez a gyógynövény a társadalom apraját és nagyját megmozgatja: míg a felnőttek különféle panaszait orvosolja, addig a gyermekek számára kaland, a szára ékszer, repülőszőrös magjai pedig kiváló elfoglaltságot biztosítanak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?