Díszdoktorrá avatták Barabási Albert Lászlót a Nyugati Egyetemen

A temesvári Nyugati Egyetemen díszdoktorává avatták dr. Barabási Albert Lászlót csütörtökön.

A Bostoni Northeastern University karcfalvi születésű professzorára, aki a hálózatkutatás szakértőjeként ismert, sokan voltak kíváncsiak. A Nyugati Jelen beszámolója szerint dr. Marilen Pirtea, a temesvári tudományegyetem rektora elmondta, az intézmény a temesvári szellemiség jegyében elismeri a valódi értékeket. Kiemelte: Barabási nem tagadta meg romániai származását, a magyar és az amerikai mellett a román állampolgárságot is megtartotta.

A rektor azt is megemlítette, hogy a Doctor Honoris Cause Scientarium címet elsőként Barabási professzornak adományozták, mert hálózatelméleti kutatásai a természettudományokat, a társadalomtudományokat és az orvostudományt egyaránt meghatárózó módon befolyásolták.

A Bostonban és Budapesten élő világhírű hálózatkutató szerteágazó munkásságát dr. Robert Reisz professzor, a Nyugati Egyetem Matematika Karának tanára méltatta. A laudatio során ismertette Barabási életútjának és tudományos karrierjének legfontosabb momentumait. Barabási 1994-ben az IBM-nél kezdett el foglalkozni hálózatkutatással, majd az Indiana állambeli Notre Dame Egyetem professzora volt 2007-ig. Jelenleg Bostonban dolgozik a Northeastern Egyetemen és a Harvardon, illetve a Northeastern Egyetem Komplex Hálózati Kutatóközpontjának (Center for Complex Network Research) vezetője. Kutatási eredményeit angol nyelven megírt, közérthető módon megfogalmazott könyveiben hozta a közvélemény tudomására.

Barabási Albert-László professzor megköszönte a megtisztelő címet, ami tudományos kutató munkájának első romániai elismerése, ezért nagy jelentőséggel bír a székelyföldi származású tudós számára. Barabási angol nyelvű, vetített képes előadást tartott az általa kifejlesztett hálózatelmélet alapfogalmairól, kitérve legfrisebb kutatási eredményeire is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?