A két székely – bemutatják a portréfilmet Kolozsváron

A két székely című alkotás egy párhuzamos portréfilm két közismert székelyről, akik azonos gyökerekkel rendelkeznek, ugyanazon startvonalról indultak, de végül egymástól markánsan eltérő életutat jártak be.

Barabási Albert László talán a ma élő leghíresebb magyar tudós, a hálózatkutatás atyja, a káoszelmélet szakértője. Élete a Boston–Budapest tengelyen zajlik, a világ számtalan pontján tart előadásokat, két könyvét több tucat nyelvre lefordították. A másik székely, Kolumbán Gábor, Székelyudvarhelyről indult, fizikus-közgazdász és egyetemi oktató, aki most visszavonultan él Énlakán, saját tanyáján ötven bivallyal.

Kevesen tudják, hogy Barabási Albert László mentorának tartja Kolumbán Gábort, hiszen a bukaresti egyetemen utóbbi volt a káoszelmélet romániai úttörője. A később világhírnevet szerző tudós Kolumbán ösztönzésére kezdett foglalkozni a témával és a bonyolult hálózatok kutatásával.

Lukács Csabának és Marossy Gézának sikerült egy érdekfeszítő és elgondolkodtató dokumentumfilmet készítenie a két székelyről, mely rávilágít, miben különbözik és miben hasonlít a két rendkívüli sikereket elérő ember pályafutása.

Egyikük, igazi posztmodern felfedező módjára, a tudomány számára új területeket tár fel, a másik a hagyományt építi át a múltból a jövőbe, hogy példát és utat mutasson a kiútkereséssel bajlódó szűkebb közössége számára. De vajon mindeközben megtalálták-e a boldogságukat? – tevődik fel a kérdés. Erről (is) vallanak Lukács Csaba és Marossy Géza közel egy órás filmjében.

Lukács Csaba és Marossy Géza rendezőkkel Laczkó Vass Róbert színművész beszélget. Helyszín: Kolozsvár, a Sapientia EMTE Tordai úti épülete. Idő: 2015. június 19., péntek 18 óra

Kimaradt?