Szuperfertőző gomba tizedeli a banánt – nemsokára búcsút inthetünk kedvenc gyümölcsünknek?

A dél-amerikai banántermesztők rettegése immáron valósággá vált: Kolumbiában is megjelent a Fusarium oxysporum nevezetű gomba négyes rassza (TR4), amely a leggyakoribb Cavendish banán pusztulását, ezáltal pedig a nagy államok gyümölcsexportjának romlását eredményezi – közölte a Qubit portál.

A TR4 megjelenése nem újdonság, ugyanis a hatvanas években már felfedezték Tajvan területén, innen terjedt a későbbiekben Délkelet-Ázsia egész területére, majd Libanonban, Izraelben, Indiában és Ausztráliában is pusztításba kezdett. Dan Bebber, az Exeteri Egyetem biológusa elmondta, miután a gomba akár egy autógumin vagy a cipőtalpon is képes terjedni, nagyon nehéz megszabadulni tőle. A karanténtól sem várnak sokat, Ausztráliában ugyanis hiába tartották be szigorúan a szabályokat, amikor 1997-ben megjelent a TR4 az északi területen, 2015-ben már Queenslandben is találtak fertőzött növényeket. 

A legnagyobb problémát az okozza, hogy a világ legnagyobb banánexportőrei csupán a Cavendish nevezetű, közkedvelt gyümölcsöt termesztik, amely azt jelenti, hogy a Fusarium végigsöprése az ültetvényeken banán-apokaliptikus körülményeket von maga után: az érintett területeken nyoma sem marad szeretett kedvencünknek. A gyümölcs Kolumbia harmadik legjelentősebb exportcikke, nem utolsó sorban a lakosság egyik legfontosabb élelemforrása, ebből kifolyólag  a kormány vészhelyzetet hirdetett, a rendőrség mellett a katonaságot is kivezényelte a 180 hektáros fertőzött terület védelmére.

A katonaság bevonásával igyekeznek megfékezni a gomba terjedését, az ott tevékenykedő csoport által összegyűjtött mintákat pedig egy holland laborban vizsgáltatják. A Fusarium elleni küzdelemben osztrák, holland, brazil és mexikói kutatók is részt vesznek.

Sarah Gurr, az Exeteri Egyetem élelmiszerbiztonsági tanszékének vezetője szerint elképzelhető, hogy a Cavendish is a Gros Michel banán sorsára juthat. Bebber szerint nem valószínű, hogy képesek lesznek korlátozni a banánapokalipszist, a TR4-gyel szemben ellenálló fajok kinemesítésére pedig egyelőre nem szántak elég pénzt és időt. Igaz, James Dale biológus 2018-ban már bemutatott egy olyan CRISPR génszerkesztési eljárást, amellyel ellenállóvá lehet tenni a Cavendisht a gombákkal szemben. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?