Érett vagy éretlen? Ilyen banánt válasszon

A banán az egyik legnépszerűbb gyümölcs, ráadásul már nemcsak a nagy bevásárlóközpontokban, hanem a helyi gyümölcsösön át, bárhol beszerezhetjük. A boltok polcainál állva azonban gondolkodóba eshetünk, melyiket válasszuk: az enyhén zöld, kissé éretlen, vagy a sárga banánt. Az One Green Planet összegyűjtötte, mit érdemes tudni egyikről, illetve másikról. 

Az éretlen és érett banánnak is megvannak az előnyei és hátrányai, melyeket érdemes tudni vásárlás előtt.

A kevésbé érett banán 

Az egészséges táplálkozással foglalkozó szakértők hangsúlyozzák, mennyire fontos a hozzáadott cukor, illetve a magas cukortartalmú ételek elkerülése. Ennek nagyszerű módja lehet, ha kevésbé érett banánt választunk, amely elősegíti néhány tápanyag felszívódását, emellett probiotikus baktériumokat is tartalmaz.Azonban azt is érdemes tudni, hogy keményítőtartalma miatt puffadást okozhat, illetve antioxidáns tartalma alacsonyabb, mint az érett banánnak. 

Az érett banán 

A banán antioxidáns tartalma az érés során növekszik, így az érett gyümölcs gazdag antioxidánsokban. A banán a magas glikémiás indexű ételek közé tartozik, tehát könnyen emészthető, mivel a beérés során a gyümölcsben található keményítő cukorrá alakul, emiatt szervezetünk könnyebben feldolgozza.

Bizonyos kutatások szerint azonban a gyümölcs a beérés közben elveszíti tápanyagtartalmát. Emiatt érdemes a hűtőszekrényben tárolni és ott hagyni beérni. Fontos tudni, hogy a banán fogyasztása a kettes típusú cukorbetegséggel élők számára tilos.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?