Erdélyi magyar vállalkozó látja el banánnal fél Romániát

Az Eurobananas kft. jóvoltából évi 25 ezer tonna banán kerül az áruházakba, zöme a Karib-tengeri Guadalupe és Martinique szigetekről.

2018-ben körülbelül 200 millió euró értékben vásároltunk déligyümölcsöt, a népszerűségi listát pedig a banán vezeti, megelőzve a narancsot, a grapefruitot és a kiwit. Az importra vonatkozó legfrissebb adatok 2017-ből valók, akkor 132 500 tonna banán érkezett az országba, körülbelül 100 millió euró értékben.

Ennek egy része nem a hazai vásárlók kosarába került, Románia ugyanis nem csupán importál banánt, hanem exportőrként is elég jelentős. Románia nem az egyetlen mérsékelt égövi ország, mely trópusi gyümölcsök exportőreként van jelen a világpiacon. Tavalyelőtt hozzánk Lengyelországból érkezett a legtöbb, 21 millió euró értékű banán, s globális felmelegedés ide vagy oda, a Lengyel Alföldön egyelőre nem a pálmaligetek határozzák meg a tájképet.

 A vezető hazai banánimportőr az Ilfov megyében bejegyzett Eurobananas kft., melynek tulajdonosa a marosvásárhelyi Sükösd János. A cég marosvásárhelyi és a Bukarest melletti Popești-Leordeni községben található raktáraiba havi 100 kamion érkezik, egyenként 22 tonna rakománnyal. Ez éves szinten közel 25 ezer tonnát jelent, vagyis az Eurobananas részesedése a teljes importból hozzávetőleg 18 százalék.

Tavaly a cég forgalma 10 százalékkal nőtt, s a tulajdonos idén is növekedésre számít, melynek mértékét 5-10 százalékra saccolja. „A banán minden évszakban fogy, a kereslet télen a legnagyobb. A hazai vásárlóknak nem számít a gyümölcs származási helye vagy a márkája, kizárólag az ár érdekli, azt vásárolja, ami egy lejjel olcsóbb” – nyilatkozta Sükösd János.

Az erdélyi üzletember és családja 17 éve foglalkozik zöldség- és gyümölcskereskedelemmel, kizárólag banánnal pedig 2014 óta. Az Eurobananas számos országból importálja a déligyümölcsöt, köztük Equadorból, Costa Rica-ból, Kolumbiából, Elefántcsontpartról, Kamerunból, Ghánából, a Fülöp-szigetekről, a legnagyobb mennyiséget pedig Franciaországból, pontosabban annak tengeren túli területeiről, Guadalupe és Martinique szigetekről.

Cavendish banánt importálnak

A banánt a termelők teljesen éretlenül szedik le, s zölden kerül az Eurobananas érlelőibe. A gyümölcsöt 13-14 fokon tárolják, s etiléngázzal érlelik 18 fokos hőmérsékleten. 4-5 hétig is tárolható, anélkül, hogy romlana a minősége, ezért az érlelési folyamatot a kereslet alakulásához lehet igazítani.

Ennek a gyümölcsnek rengeteg alfaja van, amit mi banánként ismerünk, az tulajdonképpen a Cavendish banán, amely a kereskedelmi forgalom 99 százalékát adja. Az 50-es évekig egy másik alfaj, a Gros Michel dominálta a világpiacot, ám egy gombafertőzés kiirtotta, helyét pedig átvette a fertőzésre immunis Cavendish.

A cég árbevétele 2014-ben még csak 50 millió lej volt, tavaly azonban már 170 millió. „A teljes nyereséget a raktárakba és a járműparkba fektettük” – mondja Sükösd János. Az Eurobananas által forgalmazott banán az Auchan és a Carrefour kivételével megtalálható minden hazai áruházláncban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?