Banánköztársaság lett Romániából

Az orosz embargó következtében tavaly a 2013-as értéknek kevesebb mint a felére, 4,7 millió euróra csökkent a román gyümölcsexport. A bevétel 40 százaléka déligyümölcsökből – banán, narancs, mandarin és kiwi – származott.

A gyümölcsexport tavalyi termékstruktúrája alapján Románia inkább szubtrópusi, mint mérsékelt égövi országnak tűnik. Az Országos Statisztikai Hivatal adatai alapján 2014-ben 1,9 millió euró értékben szállítottunk külföldre banánt, narancsot, mandarint és kiwit. Idehaza őshonos gyümölcsöket (almát, körtét, cseresznyét és meggyet) 2,8 millió euróért értékesítettünk külföldön, ami csak 47 százalékkal haladja meg a déligyümölcs export értékét. Exotikus gyümölcsök közül banánból sikerült a legtöbbet eladni, 1.052 tonnát 1,057 millió euróért. Az idehaza megtermelt gyümölcsök közül az alma volt a legkelendőbb, 11.920 tonna ment exportra, 1,80 millió euro értékben.

Mindez nem azt jelenti, hogy Romániában egyre többen termesztenének déligyümölcsöt. Az országban csak néhány kisméretű parcellán termeszetenek banánt és datolyát, kísérleti jelleggel. A külföldön eladott exotikus gyümölcsök importból származnak: tavaly 103 ezer tonna narancsot és 99 ezer tonna banánt importáltunk, 109 millió eurót meghaladó összértékben.

Az, hogy a gyümölcsexportban jelenleg ilyen nagy arányban szerepelnek a déligyümölcsök, jelentős mértékben az orosz embargónak tudható be. Válaszul az országot sújtó gazdasági szankciókra, Oroszország tavaly megtiltotta az EU-tagországokból származó gyümölcsök behozatalát. Ennek hatására tavaly már csak 13 ezer tonna itthon megtermelt gyümölcsöt sikerült eladni külföldön, szemben a 2013-as 21 ezer tonnával. Az árbevétel még nagyobb mértékben, mintegy 55 százalékkal csökkent, 2,8 millió euróra. A déligyümölcs export esetében a visszaesés nem volt ennyire drámai, 2013-ban 3,4 millió euró, tavaly pedig 1,9 millió euró volt a kivitel.

Az erdélyi magyar gazdálkodók kevésbé termelnek kivitelre, inkább helyben értékesítik a terményt, nyilatkozta a maszol.ro-nak Sebestyén Csaba, a Romániai Magyar Gazdák Egysületének elnöke. Az orosz embargót ennek ellenére megsínylették, mivel egy sor EU-tagállamban jelentős összegekkel kártalanították a gazdákat az orosz exportbevételek elmaradása miatt. Emiatt estek a gyümölcsárak és termékfelesleg jelent meg a piacon, az olcsó árú pedig elárasztotta Romániát, veszteséget okozva a helyi termelőknek. Tavaly 9 tonnával több almát importáltunk, mint egy évvel korábban, a behozott körte mennyisége pedig több mint a duplájára nőtt, 6.600 tonnáról 14.600 tonnára. Az importból származó alma mennyisége mintegy hatszorosa volt annak, amit idehaza termett meg és külföldön került eladásra, 71 ezer tonna, 11.920 tonnával szemben. 

 

Kimaradt?