A veszélyhelyzet meghosszabbítását és újabb enyhítő intézkedések bevezetését javasolja a CNSU

Fotó: Agerpres

Az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) csütörtöki ülésén javasolta a veszélyhelyzet újabb 30 napos meghosszabbítását február 7-vel kezdődően. Emellett enyhítő intézkedések bevezetéséről tárgyaltak: a bevásárló- és más üzletközpontokban működő szupermarketekbe a koronavírus elleni oltásról szóló igazolással nem rendelkezők is bemehetnek majd.

A legtöbb korlátozás továbbra is érvényben marad, beleértve a magánrendezvények tiltását is. Ezután is kötelező az egészségügyi vagy FFP2-es típusú maszkok használata bel- és kültéren egyaránt, a textilmaszkokat nem fogadják el.

A legfontosabb változás, hogy a Covid-igazolvánnyal nem rendelkező személyek, vagyis, akik nem kaptak védőoltást, nem estek át a betegségen, vagy nem rendelkeznek negatív teszttel, beléphetnek a bevásárlóközpontokban lévő szupermarketekbe, ha az üzletek külön erre a célra elkülönített folyosókat hozzanak létre, amelyeken az eladótér méretéhez viszonyítva minden személy számára legalább négy négyzetméteres területet biztosítsanak.

A bevásárlóközpontokban csökkentenék a bevásárlókosarak számát is, pontosabban a szupermarket kihasználható befogadóképességéhez igazítanák.

A mallok bejáratánál továbbra is kérni fogják az oltottságot vagy a Covid-19-ből való felgyógyulást bizonyító Covid-igazolványt vagy a negatív teszteredményt.

A javaslat szerint a bárok, szórakozóhelyek, éttermek és bevásárlóközpontok továbbra is 5 és 22 óra között működhetnek, de csak fél házzal ott, ahol 3 ezrelék alatti a fertőzési arány, illetve maximum 30 százalékos kapacitással, ahol ennél nagyobb. A vendégeknek/vásárlóknak rendelkezniük kell védettségi igazolással vagy negatív teszttel.

Mentesülnek a kötelező maszkviselés alól:

  • az 5 éven aluliak;
  • az irodahelyiségekben egyedül tartózkodó személyek;
  • a televíziós műsorvezetők és meghívottaik a 3 méteres távolság betartásával;
  • a felekezetek képviselői az egyházi szertartások alatt a személyek közötti 3 méteres távolság betartásával;
  • a zárt és nyílt térben tartott eseményen felszólaló személyek a hallgatóságtól való 3 méteres távolság betartásával;
  • a sporttevékenységet, nehéz fizikai munkát végző, illetve nehéz munkakörülmények között dolgozó személyek;
  • a kognitív fogyatékossággal élő személyek.

A CNSU javaslatát a kormánynak is el kell fogadnia, hogy életbe lépjen.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?