Ciolacu a Covid-igazolványról: a törvényhozóknak nem lehet megtiltani a belépést a parlamentbe

Nem lehet megtiltani a digitális Covid-igazolvánnyal nem rendelkező törvényhozóknak a parlament épületébe való belépést, mivel ezzel akadályoznák őket mandátumuk gyakorlásában, de szankciókat ki lehetne róni rájuk – jelentette ki Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke csütörtökön.

Mindenkire vonatkozna, csak a törvényhozókra nem? | Fotó: AgerpresCiolacut arról kérdezték a sajtó képviselői, véleménye szerint rendjén van-e, hogy a parlamentbe lépő újságíróktól és más személyektől kérik a koronavírus elleni oltást vagy a betegségből való kigyógyulást bizonyító igazolvány felmutatását, míg a szenátoroktól, képviselőktől és parlamenti alkalmazottaktól nem.

A PSD elnöke rámutatott: a törvényhozók a polgármesterekhez, megyei tanácselnökökhöz, helyi és megyei tanácsosokhoz hasonlóan választott tisztségviselők, és nem lehet akadályozni őket mandátumuk gyakorlásában, szankciót azonban kaphatnak, ha nincs Covid-igazolványuk.

A képviselőház elnöke szerint a jelenleg hatályos törvények alapján a munkaszerződés felbontása alkotmányellenesnek minősülhet.

Kapcsolódók

Kimaradt?