Ciolacu: év végéig elfogadjuk a Covid-igazolvány bevezetéséről szóló tervezetet

Fotó: AgerpresMegállapodás született a koalícióban arról, hogy a Covid-igazolvány munkahelyi bevezetéséről szóló törvény tervezetét az év végéig elfogadja a parlament - jelentette ki szerdán Marcel Ciolacu képviselőházi elnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetője.

A újságírói kérdésére válaszoló politikus hozzátette, hogy elegendő idő áll rendelkezésre a jogszabály idei elfogadására.

Florin Cîţu szenátusi elnök, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetője a sajtó kérdésére korábban kijelentette, hogy a liberálisok minden olyan tervezetet támogatnak a Covid-igazolvánnyal kapcsolatban, ami az átoltottság növekedéséhez vezet, és szorgalmazzák a parlamenti megvitatását. Úgy vélte, fontos lenne, hogy az emberek követhessék a tervezet parlamenti vitáját, így inkább ezt tartja kívánatosnak a jogszabály kormányzati felelősségvállalással történő elfogadása helyett. Utóbbi megoldáshoz kisebbségi kormány vagy törékeny parlamenti többség esetén fordulnak a pártok, a jelenlegi kormánykoalíciónak azonban 70 százalékos többsége van a törvényhozásban - érvelt a házelnök.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter kedd este kijelentette, hogy a Covid-igazolvány munkahelyi bevezetéséről politikai döntés fog születni, a meghozatalához pedig konszenzusra lesz szükség a koalícióban. Az igazolvány bevezetésének lényege szerinte a gyors reagálás, a jogalkotók késlekedése ugyanis az elmúlt járványhullám idején rengeteg halálos áldozatot követelt. 'Meg kell találni azt a megoldást, amelyik nem diszkriminál különböző kategóriákat' - tette hozzá a tárcavezető.

Kapcsolódók

Kimaradt?