Rafila: az átoltottsági adat nem tükrözi a valóságot

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter úgy véli, hogy a hivatalos statisztikák nem tükrözik a romániai lakosság valós oltottsági arányát. A Digi24-nek adott interjújában kifejtette, hogy az eddig beoltott nyolcmillió állampolgár a lakosság mintegy 50 százalékát teszi ki, mivel valójában többmillióan külföldön dolgoznak, és a romániai lakosok száma jóval alacsonyabb, mint ahogyan az a hivatalos nyilvántartásban szerepel.

A hivatalos adatok szerint a romániai lakosság több mint 40 százaléka már felvette a koronavírus elleni oltást, ami az európai országokénál jóval alacsonyabb arány. Románia az utolsó előtti helyen áll e tekintetben az EU-ban, az utolsó Bulgária. Az átlagos oltottsági arány Európában körülbelül 78 százalékos.

Fotó: Agerpres

A kötelező Covid-igazolvány nélkül Romániának nem marad fegyvere az ötödik hullámmal szemben – ismerte el az egészségügyi miniszter. Rafila hozzátette, a megelőzés továbbra is a védőoltás felvétele és a maszk viselete. „Nem mondhatod, hogy oké, nincs zöldigazolványom, így már nem is csinálok semmit, ellenkezőleg. Ez súlyos következményekkel járhat az egészségügyre nézve, de a megbetegedések és a halálesetek számára is nagy hatása lehet” – hangsúlyozta a szakminiszter.

Kapcsolódók

Kimaradt?