Kötelező munkahelyi zöldigazolvány: értékjegyekkel segítené az állam a vállalkozókat

A munkahelyi kötelező zöldigazolványok bevezetése akkor válik indokolttá, amikor három egymást követő héten 1,5 ezrelék fölött lesz az új koronavírusos fertőzések aránya – jelentette be közleményében az Egészségügyi Minisztérium.

A szaktárca szerint a vállalatokat az állam azzal is segíti majd, hogy ingyenes tesztelést lehetővé tevő értékjegyeket bocsátanak a rendelkezésükre. Az voucherek bevezetésének – várakozásaik szerint – az is előnye lesz, hogy így pontosabban nyomon tudják követni a járvány terjedését, és időben intézkedhetnek a megfékezés érdekében. A közleményben kifejtik, hogy a munkahelyi zöldigazolvány kötelező felmutatása akkor szűnik meg, amikor az új esetek aránya három egymást követő héten egy ezrelék alatt marad.

Hozzáteszik, hogy a munkahelyi kötelező zöldigazolvány bevezetését ugyan európai uniós minta szerint tervezik, de azt a hazai körülményekhez igazítanák figyelembe véve az egészségügyi rendszer és a gazdaság helyzetét. Az alkalmazottak tesztelése legtöbb 45 napot tartana, és az 50 lejes értékjegyek felhasználásával végeznék el.Illsztráció: Pexels

Az értékjegyekkel egyébként nyál alapú antigéntesztek vásárlására lesz lehetőség, és az eredményeknek be kell kerülniük az országos rendszerbe. Az alkalmazottak legtöbb 15 teszt elvégzésére lennének jogosultak.

A szociáldemokraták becslése szerint az alkalmazottak ingyenes tesztelésére mintegy 150-200 millió lejt költene az állam. Hozzátették, hogy a koronavírus-járvány negyedik hullámában a betegek kórházi kezelése nagyságrendekkel több pénzbe került az államnak.

A STOP COVID elnevezésű zöldigazolványt a tervek szerint azok a dolgozók kaphatják meg, akiket teljes körűen beoltottak koronavírus ellen, vagy bizonyítani tudják, hogy átestek a betegségen és immunisak, vagy 72 óráig érvényes negatív PCR-tesztettel rendelkeznek, vagy 48 óráig érvényes negatív antigéntteszt-eredménnyel.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kimaradt?