Új, 3D-s laparoszkóppal bővült a Szilágy Megyei Sürgősségi Kórház sebészete

Új, sok esetben életmentő orvosi műszerrel gazdagodott a Szilágy Megyei Sürgősségi Kórház. Két hete egy 3D-s laparoszkópot vásárolt Szilágy Megye Tanácsa, amellyel már két sikeres műtétet hajtottak végre.

„Sikeres sérvműtétet és epekő-eltávolítást végeztem a hétvégén az új eszközzel” – mondta Balogh Tibor sebész, szakorvos. A kórház 2007 óta rendelkezik 2D laparoszkóppal, viszont a sebészet számára nemrég vásárolt 3D-s műszer nagy előrelépést, mérföldkövet jelent az egészségügyi intézmény életében. „Bár kezdetben nehéz ezzel dolgozni, idővel, a műtétek során elsajátíthatja az orvos ezen eszköz használatát” – mesélte a szakorvos.

Balogh Tibor | A szerző felvételei

Zilahon már van, több egyetemi központban még hiányzik

Balogh Tibor sebész a Maszolnak mesélt az orvosi eszköz előnyeiről és hátrányairól, kiemelve, az ember természetes, fiziológiai nézete háromdimenziós. A hagyományos 2D-s laparoszkópia korlátozza a mélységérzékelést és a térbeli tájékozódást, az orvos csak közvetett referenciák alapján tudja felbecsülni a szervek közötti távolságot. A sebésznek mentálisan kell átdolgoznia a 2D képet 3D képpé.

A 3D laparoszkópia megoldja a hagyományos laparoszkópia fő korlátját, ,,a mélyreható látás hiányát”, lehetővé teszi a sebész számára, hogy valós, közeli képet kapjon a műtétről, és ,,behozza” a sebészt a test azon részébe, ahol „dolgozik”. A 3D által a sebész pontosan fel tudja mérni a működési mező mélységét, ami nagyobb precizitást, az operatív gesztusokba való bizalmat és gyorsabb működési időt jelent.

Laparoszkópos műtétek előnyei a nyitott műtétekkel szemben

Laparoszkópos műtéttel kisebb műtéti sebek keletkeznek, enyhébb a fájdalom, gyorsabb, esztétikusabb sebgyógyulás érhető el. A páciens gyorsabban felépül, ezért rövidebb ideig kell kórházban tartózkodnia, és kevesebb műtét utáni komplikáció léphet fel. Diagnosztikus laparoszkópia minden szakterületen végezhető. A sebészeten gasztrointesztinális traktus műtéteket, a nyelőcsőtől kezdve a végbélig végeznek általa: hepatobiliaris műtéteket, pancreas (lép) műtéteket, splenectomiát (lépeltávolítás), sérvműtétet, adhaesiolysist (összenövések) – ismertette Balogh Tibor sebész.

A laparoszkópia, mint műtéti módszer sikere abban rejlik, hogy néhány kis metszésen (5-10 milliméteres) keresztül bevezethető az összes műtéti eszköz, amellyel a műtét elvégezhető” – fogalmazott a sebész, kiemelve, az új orvosi műszerrel a jövőben nagy pontossággal még több beteget műthetnek, és nem kell Kolozsvárra vagy más nagyvárosba elmenni, mert az itteni, szilágysági kórházban is biztosított a jó kezelés.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?