banner_mHDmzQnh_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_wHx3GucY_webbanner_300x250.gif

Uniós támogatással fejlesztették a nagyváradi városi kórházat

Közel húszmillió lej értékű berendezés és felszerelés érkezett idén a nagyvárad dr. Gavril Curteanu Városi Kórházba – ezek egy részét szerdán meg is mutatták.

Újabb komputertomográf, mágneses magrezonanciás készülék, telemedicina-rendszer is szerepel a beruházások között, valamint az ország legkorszerűbb vákuumos belső szállítórendszerét is üzembe helyezték a Curteanu-kórházban – hangzott el a szerdai sajtótájékoztatón, amelyen Maria Silaghi kórházmenedzser mellett részt vett Florin Birta nagyváradi polgármester, Ovidiu Burtă orvosigazgató és Călin Barabaş ápolási igazgató is.

A magyar–román határon átívelő, európai uniós finanszírozású, jövő júliusban záruló projekt keretében (a magyarországi partner a Békés Megyei Központi Kórház) a Váradra jutó 10,7 illió lej 94,3 százalékát már felhasználták, ennek segítségével szerezték be az MRI-készüléket például. Ezt még nem szerelték teljesen össze, jövőre helyezik üzembe – hangzott el.Lehet konzultálni | A szerző felvételei

December 17. óta működik ellenben a vákuumos szállítórendszer a kórházon belül. Ez tulajdonképpen az egykori csőpostára hasonlít, a vezetékekben színkóddal jelölt és chipekkel ellátott kapszulákkal juttathatják célba például az egyes iratokat, gyógyszereket, laboratóriumba szánt mintákat, leleteket stb. A chipek biztosítják azt, hogy a laboratóriumi minták tévedésből se kerülhessenek valamelyik osztályra – hangzott el, miközben megmutatták a rendszer egyik állomásának működését. A berendezés a kapszulákat automatikusan továbbítja, az iratokkal érkező kapszula pedig egy gyűjtőkosárba érkezett vissza.

A határon átnyúló projekt keretében egyébként a laparoszkópiás sebészethez szükséges berendezéseket, ultrahangkészülékeket stb. is vásároltak, a telemedicina rendszer pedig lehetővé teszi, hogy ha szükséges, másutt tartózkodó vagy más kórházakban dolgozó orvosokkal konzultáljanak egyes esetekről.

Az új és a jelenleg használtnál korszerűbb komputertomográfot a Covid-19 járvány kezelésére kiírt, 8,7 millió lej értékű projekt keretében szerezték be, többek között intenzív osztályon használatos ágyakkal, videolaringoszkóppal, EKG-berendezéssel, monitorokkal stb. együtt. A CT-t a tervek szerint januárban kezdik használni, miután megkapják az üzemeltetéséhez szükséges jóváhagyásokat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
Az új CT Alul az útra kész kapszula Lehet konzultálni Florin Birta és Maria Silaghi
banner_2OFm8Z0e_webbanner_3_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?