Technológia és művészet: idén Csíkszeredában tartják a Digitális Székelyföld Konferenciát

Idén Csíkszereda ad otthont a Digitális Székelyföld Konferenciának október 27–29. között, és ezúttal az ARTandTECH, vagyis a művészet és technológia hívószavai köré építik a többéves hagyományra visszatekintő eseményt. A rendezvény az IT Plus Cluster, az önkormányzat és a Sapientia EMTE együttműködésének köszönhetően jön létre – tájékoztatták a helyi sajtót csütörtökön.

Derzsi László, az IT Plus Cluster ügyvezető igazgatója elmondta: a Digitális Székelyföld vándorkonferencia, amelynek ezúttal Csíkszereda ad otthont Árkos, Tusnádfürdő, Bálványos, Szováta, Sepsiszentgyörgy, Székelyudvarhely és Marosvásárhely után. Derzsi köszönetet mondott a polgármesteri hivatalnak a partnerségért.

Fotó: Facebook

Korodi Attila polgármester kiemelte, Csíkszereda szempontjából azért fontos, hogy házigazdája lehet az eseménynek, mert ezáltal több száz vállalkozónak, szakembernek, közösségszervezőnek, döntéshozónak és alkotónak lesz alkalma a találkozásra. Kifejtette, a digitalizáció segít a kevésbé fejlett régióknak és országoknak abban, hogy gyorsabban, akár pár fejlődési lépést átugorva zárkózzanak fel a nemzetközi színvonalhoz. Hozzátette: mivel az IT helyszíntől független szakterület, így a csíkszeredai és székelyföldi projektek is nemzetközi partnerségekre tehetnek szert, ez pedig a régió szakmai és gazdasági fellendülését is eredményezi.

Dr. Simon Károly, az IT Plus Cluster elnöke az általa vezetett szervezet régión belül betöltött szerepéről beszélt: elmondta, hogy a több mint 40 erdélyi és székelyföldi vállalkozást tömörítő cég szoros együttműködésben dolgozik a helyi önkormányzatokkal és felsőoktatási intézményekkel. Szakmai rendezvényeket, felnőttképzéseket és hackathon-okat szerveznek azzal a céllal, hogy lépést tartsanak a nemzetközi digitalizációs és IT-s standardokkal, illetve hogy bebizonyítsák: Székelyföldön is színes, izgalmas kezdeményezésekkel teli az IT szektor. A sajtó kérdésére válaszolva Simon Károly elmondta, hogy a legutóbbi, 2019-es konferencián több mint 400-an vettek részt Erdélyből és külföldről egyaránt, így Németországból és Angliából, illetve olyan nagy cégek is képviseltették magukat, mint az Amazon. Hozzátette: idén is lesznek olyan programpontok és előadások a konferencián, amelyek nemcsak a szakmabeliek, hanem a diákok és a nagyközönség számára is izgalmasak lesznek.

Fotó: Digitális Székelyföld

Dr. Lázár Ede, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem dékánja megemlítette, hogy a felsőoktatási intézmény számára rendkívül fontos a Digitális Székelyföld Konferenciával való partnerség és együttműködés, és a kar is hozzájárul az esemény tartalommal való feltöltéséhez. A dékán elmondta, hogy nemrégiben az egyetem egy közel 2,5 millió eurós támogatást nyert meg az országos helyreállítási tervben. Ennek köszönhetően friss digitalizációs technológiával, például mikroszkopikus és VR-kamerákkal, könyvscannerekkel bővül az eszköztáruk, valamint több nemzetközi adatbázishoz is hozzáférése lesz az egyetemnek.

A konferenciára jegyek nemsokára kaphatók a digitalisszekelyfold.ro honlapon (a napijegy ára 300 lej, a teljes eseményen való részvétel 550 lejbe kerül). A konferencia részletes programja ugyancsak a honlapon, illetve a Facebookon lesz elérhető.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?