Csíkszeredában elkezdődött a fűtésszezon, vannak, akik visszacsatlakoznak a távhőre

Megkezdték hétfőn a távfűtés szolgáltatását a csíkszeredai óvodák egy részében, míg a megyei kórház épületeiben már napok óta elindították a fűtést. A rendszerre csatalakozott lakosságnak sem kell már sokat várnia a fűtésre.  

A csíkszeredai GOSCOM távhőszolgáltató igazgatója, Bíró Hajnalka az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy hamarosan más közintézményekben is elindítják a fűtést, elsősorban ott, ahol igénylik azt. Erre azért van szükség, mert az elmúlt időszakban tartósan alacsony volt a hőmérséklet Hargita megye székhelyén.

Amint az igazgató tájékoztatott, a lakosság számára is hamarosan elindul a fűtés, az erre való felkészülésben az utolsó száz méteren tartanak, éppen feltöltik a rendszert ott, ahol az elmúlt időszakban kitisztították a fűtőtesteket, illetve ott, ahol leváltak a rendszerről.Illusztráció: Agerpres

A tájékoztatásból az is kiderült, hogy a GOSCOM távhőrendszere jelenleg 1760 lakást szolgál ki a városban, és ahogy érkeznek az igénylések a fűtés elindítására, úgy fokozatosan kapcsolják be azt, várhatóan e hét végéig már mindenhol üzemelni fog. Az igazgató hozzátette, hogy az első időszakban csak reggel és este lesz fűtés az otthonokban.

Az érvényes előírások szerint, ha a hőmérséklet három napon keresztül, a 20.00 és 6.00 óra közötti időszakban nem emelkedik 10 Celsius-fok fölé, anélkül indítják be a fűtést, hogy ezt a lakószövetségek külön kérnék.

Bíró Hajnalka arról is tájékoztatott, hogy az utóbbi időszakban többen kérték, hogy visszacsatlakozhassanak a távfűtéses rendszerre, főként azok, akik korábban villanykazánnal fűtötték a lakásukat. Ennek oka a villamos energia árának növekedése. Az igazgató szerint ma már olcsóbb a távrendszeren keresztül fűteni a lakást, mint saját hőközpontokkal, mivel Csíkszeredában az utóbbi időszakban nem nőtt a gigakalória ára. Jelen pillanatban olcsóbb, mint a gáz: egy gigakalória 250 lejbe kerül áfa nélkül – fejtette ki az igazgató.   

Az elmúlt időszakban több alkalommal is a szokásosnál hidegebb volt Csíkszeredában, a leghűvösebb szeptember 14-én hajnalban volt, akkor 2,3 Celsius-fokot mértek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?