A költségek csökkentéséért összekötik a kazánházakat Csíkszeredában

A távfűtés költségének csökkentése érdekében összekötik a hőkozpontokat Csíkszeredában. Antal Attila városvezető tájékoztatása konzultálnak a lakókkal is változásokról, többek között a gázfűtéses kazánok lecseréléséről.

A gázfűtéses kazánok által termelt drága távfűtést szeretnék olcsóbb, hulladékfa-fűtésű hőtermelésűre cserélni a csíki városházához tartozó Goscom szolgáltató. A munkálatok már elkezdődtek. Jelenleg az egész város nyári igényének felét is ellátja az egyik hőközpont.

Ám vannak olyan utcák, ahol  a rendszerről való időközbeni lecsatlakozások miatt nem éri meg egy külön hőközpontot fenntartani, ezért egy 2008-as elképzelés szerint alakítanák át a fűtésrendszert – tájékoztatott Antal Attila polgármesteri jogkörökkel felruházott alpolgármester. Mint mondta, ugyanebben a – kormány általá támogatott – programban javították fel a Kós Károly Iskolaközpont hőközpontját, amely tizenkét épületrészt szolgál ki, de mivel a kapacitása ennél nagyobb, az az elképzelés, hogy rákötik a szomszédos üvegházakat is.

Az alpolgármester szerint részletesen átbeszélik a fogyasztókkal az összes olyan változtatás-javaslatot, amely csökkentené a háztartások költségeit, többek között az úgynevezett vízszintes rendszerek kiépítésének előnyeit is. Ezt Csíkszeredában már két toronyblokkban tesztszerűen elvégezték, és két előnyt jegyeztek: 1. jól mérhető a fogyasztott hő, 2. kiköthető a rosszul fizető lakó.

Antal Attila jelezte: számos javaslattal szeretnék segíteni a lakókat, ezért népszerűsíteni készülnek a módosításokat. A vízszintes rendszer rehabilitálásával például arra is lehetőség adódik, hogy a lakó kis teljesítményű kazánnal önállóan melegítsen magának annyi vizet, amennyire szüksége van – mondta az elöljáró.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?