Egységesítené a tömbházak fűtését a kormány

A lakástulajdonosi társulásoknak szavazással kell dönteniük arról, hogy a társulásokhoz tartozó lakásokat egységesen egyéni hőközpontokkal, vagy a távhőrendszerhez csatlakozva fűtsék a tömbházakban. 

Ezt irányozza elő a kormánynak az energiahatékonyság növelését célzó akcióterve, amelyet az economica.net idézett hétfőn. E szerint törvénymódosítással köteleznék a tömbházlakókat arra, hogy vessék magukat alá a többség akaratának. Vagyis ha a lakástulajdonosi társulás úgy dönt, senki nem lóghat ki a sorból, mindenkinek egységesen vagy kiskazánokkal, vagy a távhőszolgáltatás igénybevételével kell fűtenie az otthonát.

A portál megkereste az ügyben az energiaár-szabályozó ügynökség (ANRE) vezetőjét is. Nicolae Havrileţ elmondta, a tömbházak fűtésének egységesítésével már évekkel korábban próbálkoztak az állami hatóságok, amikor megkezdődött a lakók tömeges leválása a távhőrendszerről. Hangsúlyozta, egyetért a törvénymódosítással, ám ez szerinte csak az újonnan épülő tömbházakra vonatkozhat.

„Valóban szükség lenne egy olyan törvényre, amely egységesítené a tömbházak fűtését, mert hasonló rendelkezések mindenütt vannak Európában. Ám ezt a törvényt nem lehet visszamenőlegesen alkalmazni. Vagyis nem kötelezhetjük arra a lakót, hogy szerelje le a lakáshőközpontját, mert a társulás a távhőrendszerhez akar csatlakozni” – magyarázta.

A kormány akciótervében idézett adatok szerint az elmúlt hét évben 300 ezer lakás vált le a távhőrendszerről. Jelenleg 1,3 millió lakást melegítenek távfűtéssel Romániában.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?