EU-s előírás: megadóznák 2016-tól a lakáshőközpontokat

Környezetszennyezési adót kell majd fizetniük 2016-tól a lakáshőközpontok tulajdonosainak – jelentette ki hétfőn Tulcea megyében Victor Ponta. A miniszterelnök tájékoztatása szerint az adó bevezetésére az Európai Unió kötelezi Romániát.

A lakástulajdonosi társulások máris tiltakoztak az intézkedés ellen. Keddi közleményükben emlékeztetnek: több uniós országban az állam támogatást is nyújt a hőközpontok felszereléséhez, és csak a régi készülékek után kell környezetszennyezési adót fizetni – írja az Evenimentul zilei.

A napilap megkereste Korodi Attila környezetvédelmi minisztert is, aki elmondta: a kormány jelenleg egyeztet az Európai Bizottsággal az adó mértékéről. Emlékeztetett arra, hogy az intézkedés bevezetése már 2011-ben felmerült, ám akkor Románia 2015-ig türelmi időt kapott Brüsszeltől.

Korodi nem tudott még részleteket szolgálni az adó mértékéről. Tavaly felmerült, hogy az összeg 300 lej legyen gigakalóriánként.

FRISSÍTÉS: Victor Ponta miniszterelnök a szerdai kormányülésen cáfolta az adó bevezetését. Szerinte a kormáy mindössze a romániai fűtésrendszer korszerűsítésére törekszik.

Kimaradt?