Szilágy megye: április végéig biztosított a szociális szolgáltatást nyújtó szervezetek támogatása

Meghosszabbítja a szociális szolgáltatást nyújtó szervezetek támogatását Szilágy Megye Tanácsa – adta hírül Szilágyi Róbert-István megyetanács alelnök.

A legutóbbi tanácsülésen elfogadott határozat értelmében 2023. április végéig számíthatnak támogatásra azon egyházak, intézmények, egyesületek, alapítványok, szervezetek, amelyek házi gondozást, szociális ellátást biztosítanak időseknek, betegeknek vagy fogyatékkal élő személyeknek.

A szerző felvétele

A megyében tavaly mintegy 500 hátrányos helyzetű személy részesült házi segítségnyújtásban vagy nappali központok által biztosított szociális szolgáltatásban, élt az ilyen jellegű étkezdék, fogyatékkal élő gyermekek és fiatalok nappali központjai által adott támogatás valamelyikével. Ezenkívül 53, főként vidéki alkalmazott és 22 szociális szolgáltató működését támogatták. A teljes munkaidőben foglalkoztatott, középfokú végzettségű szociális munkás számára nyújtott havi járulék a minimálbér 90 százalékának felel meg, beleértve a biztosítási járulékot, a fennmaradó 10 százalék a kedvezményezett társfinanszírozása.

A szociális támogatási projektek finanszírozásának célja az életminőség javítása, a 65 év feletti önálló ellátásra és gondozásra szoruló betegek vagy szegények megsegítése, a fogyatékkal élők, nehéz körülmények között lévő hasonló gyermekek és fiatalok támogatása, valamint a vallási intézmények vagy a szociális szervezetek bevonásával az idősek saját környezetükben való gondozása, elkerülve a bentlakásos szociális intézménybe történő elhelyezést.

„A szociális szolgáltatást nyújtó alkalmazott fizetése csak egy évre biztosított, ezért a támogatás eredetileg ez év végéig szólt, ezáltal szükség volt ennek meghosszabbítására annak érdekében, hogy az idei pályázati kiírásig ne maradjanak ezen szervezetek fedezet nélkül. A program tavalyi költségvetése 1,5 millió lej volt, idén 1,7 millió lej. Továbbra is egyik legfőbb célunk az időseinkről gondoskodni, ezért a lehetőségekhez mérten minden feltételt biztosítanunk kell, hogy kedvező körülményeket teremtsünk számukra” – nyilatkozta az Szilágyi Róbert megyei tanácsi alelnök.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?