Szenátus: a szülők beleegyezése kell az iskolai szexuális neveléshez

Elutasította kedden a szenátus az államfőnek azt a kérését, hogy a parlament vizsgálja felül a szexuális nevelés iskolai bevezetéséről szóló törvény módosításait. A jogszabály végső változatáról a képviselőház dönt.

A jelenlévő 92 szenátorból 68-an támogatták az államfő kérésének elutasítását. Az USR-PLUS szenátorai tartózkodtak, az PNL, az RMDSZ, a PSD és az AUR szenátorai az elutasítára szavaztak. Mint korábban írtuk, ez a jogszabály a kormánykoalíciót is megosztja.

Az államfő kérésének szenátusi vitáján Anca Dragu házelnök, az USR PLUS politikusa azt nyilatkozta, hogy ebben a formájában nem támogatja és nem szavazza meg. "Ezt a törvényt mi más formában szeretnénk látni, így nem segít a romániai gyerekeken és fiatalokon. Nem egy olyan törvény, amit én és mi támogatnánk" - mondta a szenátus elnöke.

Dragu kifejtette, az USR PLUS álláspontja szerint Romániában a szexuális nevelést "frontálisabban" kell elkezdeni, mivel az Európai Unióban élő kiskorú anyák egyharmada romániai, és nagyon magas a szexuális visszaéléseknek kitett kiskorúak száma is. A szenátusi elnök 12 éves kortól látja észszerűnek a szexuális nevelés elkezdését, "a 14 éves kor egy kompromisszumos megoldás lenne".

A parlament tavaly fogadta el a törvénymódosítást, amely szerint a gyerekek csak a szüleik vagy gyámjuk írásos beleegyezésével kaphatnak szexuális nevelést az iskolában. Elfogadták azt a módosítást is, amellyel az iskolai szexuális nevelést „egészségügyi nevelésre” keresztelték át a törvényben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A jogszabályt az államfő tavaly novemberben visszaküldte a parlamentnek újbóli megfontolásra. Klaus Iohannis felhívta a törvényhozók figyelmét, hogy a módosítások számos bírálatot váltottak ki mind az oktatási szakértők, mind a fiatalokkal és gyerekekkel foglalkozó civil szervezetek részéről.

Az államfő szerint a törvény jelenlegi formájában a szexuális nevelés legfeljebb a személyi higiéniával kapcsolatos információk átadására korlátozódik, ami nem elégséges. Ugyanakkor az Egészségügyi Világszervezet ajánlásaira hivatkozva hangsúlyozta, hogy a gyerekeknek és a fiataloknak hozzáférésük kell hogy legyen a témával kapcsolatos objektív információkhoz, amiben nagy segítséget nyújthatnak a szakemberek.

Az iskolai szexuális nevelés bevezetésétől szóló törvényt januárban hirdette ki az államfő. Előírásai szerint az önkormányzatoknak és a tanintézeteknek gondoskodniuk kell arról, hogy a diákoknak félévente legalább egy alkalommal tartsanak az iskolákban szexuális felvilágosítást.

(Címlapfotó: Agerpres)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?