Visszaküldte Iohannis a parlamentnek az iskolai egészségügyi nevelésről szóló törvényt

Visszaküldte Klaus Iohannis államfő a parlamentnek újbóli megfontolásra az iskolai egészségügyi nevelés bevezetéséről szóló törvényt.

Igénylésében Iohannis felhívja a törvényhozás figyelmét, hogy a jogszabály – amely a „szexuális nevelés” fogalmat „egészségügyi nevelésre” cseréli, és a szülők írásos hozzájárulásához köti az egészségügyi neveléssel kapcsolatos iskolai programokat – számos bírálatot váltott ki az oktatási szakértők, illetve a civil szervezetek részéről.

Az elnök úgy véli, a 2004/272-es törvény módosításai nehezítik a jogszabály alkalmazását, ellentmondanak a vonatkozó országos és nemzetközi politikáknak, és figyelmen kívül hagyják az egészségügyi nevelés szükségességét, noha ennek biztosítása az állam prioritásai közé tartozik, belefoglalták többek között az ország 2020-2024-es védelmi stratégiájába is. Klaus Iohannis szerint a törvény jelenlegi formájában a szexuális nevelés legfeljebb a személyi higiéniával kapcsolatos információk átadására korlátozódik, ami nem elégséges. Az államfő ugyanakkor szaktanulmányokra és az Egészségügyi Világszervezet ajánlásaira hivatkozva hangsúlyozza, hogy a gyerekeknek és a fiataloknak hozzáférésük kell hogy legyen a témával kapcsolatos objektív információkhoz, amiben nagy segítséget nyújthatnak a szakemberek.

A szülői hozzájárulás kötelezővé tételével kapcsolatban Iohannis úgy vélekedik, hogy a rendelkezés korlátozza a gyerekeknek a megfelelő oktatáshoz való hozzáférését, ugyanakkor kiemeli, hogy más jellegű programok esetében nincs szükség szülői beleegyezésre.

Az államfő korábban megtámadta az alkotmánybíróságon a jogszabályt, a taláros testület azonban nem ítélte alaptörvénybe ütközőnek.

(Címlapfotó: Pexels)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?