Megszavazták: szülői beleegyezéshez kötik a szexuális nevelést az iskolákban

Döntő házként elfogadta szerdán a képviselőház azt a törvénymódosítást, amely szerint a gyerekek csak a szüleik vagy gyámjuk írásos beleegyezésével kaphatnak szexuális nevelést az iskolában.

A szexuális nevelésről szóló jogszabályhoz a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PSD) nyújtott be módosító indítványt, amit nagy szavazattöbbséggel fogadták el a honatyák: 269-en támogatták, 3-an ellenezték, 35-en tartózkodtak. Elfogadták azt a módosítást is, amellyel az iskolai szexuális nevelést „egészségügyi nevelésre” keresztelték át a törvényben.

A szexuális nevelésről szóló törvény előterjesztője, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR képviselője a módosítási a tervezet vitáján elmondta, a módosítások csak növelik a bürokráciát egy olyan opcionális tantárgy esetében, amelyet amúgy is igen alacsony óraszámban oktatnak az iskolákban. A politikus „képmutatók fesztiváljának” nevezte a képviselőtársai hozzáállását a szexuális neveléshez.

A törvény módosítása ellen korábban tiltakozott az Egyetemista Szervezetek Országos Szövetsége (ANOSR), a Diákok Országos Tanácsa (CNE) és a Romániai Ifjúsági Tanács (CTR) is, mert szerintük gátolják a tanulók hozzájutását a személyes fejlődésükhöz szükséges információkhoz.

Az ifjúsági szervezetek rámutattak, ahogyan a többi tantárgy esetében sincs szükség szülői hozzájárulásra, a szexuális nevelést sem kellene ilyen, teljesen szubjektív beleegyezéshez kötni. Egy hatékony oktatási rendszer képes megállapítani, hogy melyek azok a tantárgyak, amelyeket be kell iktatni a tantervbe a tanulók fejlődése érdekében – vélekedtek.

A szerdán módosított törvényt januárban hirdette ki az államfő. Előírásai szerint az önkormányzatoknak és a tanintézeteknek gondoskodniuk kell arról, hogy a diákok félévente legalább egy alkalommal tartsanak az iskolákban egészségüggyel kapcsolatos és szexuális felvilágosítást.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?