Online ügyintézés: 30 közintézmény adatbázisát digitalizálják

Harminc közintézmény helyezheti át az online térbe ügyfélszolgálatát; az erre szolgáló projekteket október 30-áig kell kidolgozniuk az illetékes minisztériumoknak – közölte szerdán Bogdan Ivan kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős miniszter.

A tárcavezető azt mondta, 30 közintézménynek lesz lehetősége a fizikai ügyfélablakoktól az online térbe áthelyezni ügyfélszolgálatát. Az ennek megvalósítását szolgáló projektek benyújtási határideje október 30-a a Marcel Ciolacu miniszterelnök által megszabott ütemterv szerint.

Fotó: Adobe Stock

Bogdan Ivan elmondta, 524 millió eurós finanszírozási keretből valósítják meg az úgynevezett e-kormányzás feltételeit és a kiberbiztonsági újításokat, de ebből hozzák létre azt az adatbázist is, amely összegyűjti és központosítja az állam rendelkezésére álló adatokat a közpolitikai döntéshozatal megkönnyítése érdekében.

Elsőként a belügyminisztérium, a munkaügyi minisztérium és a pénzügyminisztérium hatáskörébe tartozó adatbázisokat digitalizálják: születési bizonyítványokat, házasságleveleket, válási végzéseket, autók forgalmi engedélyét, járművezetői jogosítványokat, személyi igazolványokat, útleveleket. „Lehetőség lesz online is benyújtani minden űrlapot, amit jelenleg csak fizikailag lehet benyújtani” – mondta a miniszter.

Hozzátette, prioritásként kezelik az adóhatóság digitális összekapcsolását is a vállalatokkal és a magánszemélyekkel.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?