Digitalizálják a marosvásárhelyi piacokat

„A marosvásárhelyi élelmiszerpiacokon a jövőben az adók és illetékek beszedése digitálisan történik. Egyszerűbb így az adminisztráció és hatékonyabb – megszűnnek a kézzel írott dokumentumok. Ezzel Marosvásárhely a harmadik megyeszékhely az országban, amely digitalizálja az adók és illetékek beszedését a piacokon” – jelentette be Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere csütörtökön.

Fotó: Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala

Az elöljáró Valer Ujică piacigazgatóval tartott közös sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a piac mindig is fontos szerepet játszottak a város történetében, „nélküle nem alakultak volna ki a mai értelemben vett városok.” „Egy modern város nemcsak a hagyományokat őrzi a piacok fejlesztésével, hanem arra is törekszik, hogy jobb szolgáltatásokat nyújtson polgárainak. Ezért, amikor városunk fejlesztéséről beszélünk, a piacok modernizálását is ide értjük.” – idézte Soóst az önkormányzat közleménye.

A digitalizációs projekt részeként a piacokon képernyőt helyeznek el, amelyen feltérképezik az asztalok és a kereskedelmi terek elhelyezkedését. „Minden egyes árusító helyen megjelenik egy QR-kód is, amelyen szerepel a termelő vagy a kereskedő neve, lakóhelye, termelői igazolása, valamint az, hogy mely termékek árusítására jogosult. Ezt a kódot bármely érdeklődő beolvashatja” – részletezte Ujică. A gépek az illetékek befizetésére is alkalmasak, ugyanakkor színekkel jelölik azt is, hogy mely asztalok milyen besorolásba esnek. A zöld asztalok a szabad helyeket jelölik, a sárgák a lefoglaltakat, a pirosak a napidíjas kifizetésű árúsítóhelyeket, míg a kékek a kiterjesztett árúsítótereket mutatják a képernyőn.

Fotó: Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala

A sajtótájékoztatón azt is bejelentették, hogy teljesen felújítják a Hadsereg téri piacot. Már dolgoznak a megvalósíthatósági tanulmány előkészítésén, hogy után egy alagsori parkolóval ellátott korszerű vásárcsarnokot valósíthassanak meg. „Ez a piac a 90-es évek óta működik, és néhány kisebb javításon és a ronda kerítésen kívül semmi sem történt azóta. Ígérem, ezen változtatni fogunk! Megérdemlik az ott élők, hogy csökkentsük a forgalmat és megérdemlik az árusok is, hogy 30 év után megfelelő munkakörülmények között dolgozhassanak” – mondta Soós Zoltán polgármester.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?