Ekkora hitelt venne fel a Bihar megyei önkormányzat

Legtöbb 150 millió lej, azaz nagyjából 3 millió eurónyi hitel felvételét tervezi Bihar Megye Tanácsa. Erről az e heti tanácsülésen szavaztak, a határozattervezetet pedig az RMDSZ-frakció hat tagjának tartózkodása mellett elfogadták.

Váradszentandráson már dolgoznak a terelőút építésén | Fotó: Bihar Megye Tanácsa

Az önkormányzat az uniós projektek társfinanszírozásához igényelne kölcsönt. Elsősorban a nagyváradi metropoliszövezetben lévő megyei utak felújítására szánnának 70 millió lejt, de további 80 milliót az Erdélyi-szigethegység egyik leglátogatottabb hegyvidéki helyszínén, a Pádis-fensíkon lévő, ugyancsak megyei út korszerűsítésére költenének. A hitelt 15 éves futamidővel akarják felvenni.

Az önkormányzat az útfejlesztésekhez augusztus elején nyújtotta be a támogatási kérvényt, hogy az észak-nyugati régiónak szánt fejlesztési programból lehívjon nagyjából 60 millió eurót. A projekt összértéke mintegy 128 millió euró.

Ebből már elkezdték a váradszentandrási, a nagyürögdi (Nojorid) és fugyivásárhelyi (Oșorhei) terelőutak építését, mint ahogyan a Tenke és a Nagyszalonta összekötőúton is dolgoznak. Hamarosan kezdődik a bihari körgyűrű építése is, majd pedig kiírják a Pádis és a Ponor-rét közötti út kivitelezésére a tendert – tájékoztatott még korábban az önkormányzat. Ez utóbbi beruházást 2026-ig fejeznék be, hogy összeköttetést teremtsen Fehér-, Kolozs- és Bihar megyék között az Erdélyi-szigethegységben. Ilie Bolojan, a megyei tanács elnöke szerint az úthálózat kiépítésére vonatkozó projektjük az elmúlt évek legjelentősebb infrastrukturális beruházása. „Több mint ezer kilométernyi megyei útszakaszt újítunk majd fel” – mondta korábban az elöljáró.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?