„Okos” vízvezetékrendszert alakítanak ki Sepsiszentgyörgyön

Digitalizálják a sepsiszentgyörgyi ivóvízhálózatot. A Közüzemek regionális vízszolgáltató három nagy értékű pályázati szerződést írt alá, amely által egyrészt távolról olvasható, digitális vízórákra cserélik a tömbházak fő fogyasztásmérő óráit, másrészt automata vízelemző berendezéseket, továbbá áramlás és nyomásérzékelőket szerelnek a sepsiszentgyörgyi vízvezetékrendszerre, számolt be Kozsokár Attila igazgató.

A befektetések összértéke 11,7 millió lej, amiből a három megnyert pályázatuk 7,8 millió lejt fedez. Hamarosan 3000 digitális vízórát vásárolnak és szerelnek fel Sepsiszentgyörgyön. Mivel a vízszolgáltatót a törvény kötelezi, hogy folyamatosan vizsgálja az ivóvíz minőségét, most felszerelnek 5 automata vízminta elemző eszközt, de a város vízvezetékrendszerén elhelyeznek több száz áramlásmérőt, nyomásérzékelőt, víz jelenlétét érzékelő szenzort, adatnaplózó eszközt és szelepeket.

Illusztráció: Pixabay

Kozsokár Attila szerint mindezek hozzájárulnak ahhoz, hogy a vízvezetékrendszeren jelentkező problémákat időben azonosítsák, így csökkenjen a vízveszteség. A digitális eszközök azonnal jelzik a vízveszteséget, így a szolgáltató nem csak akkor veszi azt észre, amikor a víz már a föld felszínére tört, magyarázta a sepsiszentgyörgyi Közüzemek igazgatója.

Mint arról beszámoltunk, a sepsiszentgyörgyi Közüzemek vízszolgáltató nemrég felszerelte Sepsiszentgyörgy első „intelligens” tűzcsapját a Domokos Géza és a Cigaretta utca kereszteződésében és további 4 hasonló tűzcsapot helyeznek el a város különböző pontjain. Az „intelligens” tűzcsapok felszerelése a sepsiszentgyörgyi vízhálózat digitalizálásnak része.

A korszerű tűzcsap képes folyamatosan figyelni a hálózati nyomást és azt, hogy hány alkalommal nyitják meg, illetve mekkora mennyiségű víz halad át rajta és távolról is vezérelhető. A szennyvízhálózaton történő dugulásokat elhárító autójuk is vizet használ, ezért a tűzcsapok felszerelése azért is fontos, hogy ne kelljen a város egyik sarkából a másikig átmenniük a tartály megtöltése miatt, ezt a tűzcsapokból könnyedén meg tudják oldani.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?