Elfogyott a türelem: Sepsiszentgyörgyön 13 adós lakótársulásnál zárják el a vizet

Drasztikus lépésre kényszerül a sepsiszentgyörgyi Közüzemek vízszolgáltató, amely megelégelte, hogy egyes tulajdonosi társulás lakói évek óta nem fizetik számláikat, nem tartották be a korábbi egyezséget sem, hogy részletekben törlesztenek. Keddtől kezdődően és a következő napokban összesen 13 sepsiszentgyörgyi tulajdonosi társulásnál zárják el az ivóvízellátást. 

A Közüzemek Rt. regionális szolgáltató döntése értelmében, 13 tulajdonosi társulás esetében szünteti meg az ivóvíz-szolgáltatást a nagy összegű közköltség-tartozások miatt, amely meghaladta az 1,5 millió lejt. Nem teljesítették a tavaly vállalt kötelezettséget, miszerint részletekben fizetik ki az elmúlt évek során felhalmozott, nagy összegű adósságaikat.

Fotó: Kristó Gothárd Hunor

A sepsiszentgyörgyi városháza emlékeztet, hogy közbenjárásukra az érintett lakótársulások tavaly írásban vállalták, hogy részletekben fizetik a tartozásokat, de ez csak néhány esetben történt meg. Ezzel szemben a legtöbb esetben a tartozások tovább halmozódtak, a lakók ugyanis az aktuális számlákat sem fizetik be.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat azzal próbált enyhíteni a drasztikus intézkedésen, hogy a vízszolgáltató ne zárja el a lakótársulás által képviselt összes lépcsőházban a vizet, hanem csak azokban, ahol nagyok a tartozások. A városháza felkérte a lakóbizottságokat, hogy adják meg az adósok listáját tömbházanként, ám a többség válaszra se méltatta, hiszen a tizenháromból csak egy lakótársulástól érkezett válasz. Ebben az esetben a lakótársulás által képviselt 11 lépcsőházból 4-nél zárják el a vízcsapokat. A tartozással rendelkező többi lakótársulás esetében a hozzá tartozó összes lépcsőházban elzárják a vizet.

Az ivóvíz elzárása a következőket érinti: 3E lakótársulás, 3D lakótársulás, Flori de Tei lakótársulás, Căminul lakótársulás, Gars-Viitorul 6-os lakótársulás, Garsoniera 5 lakótársulás, Progres 12 lakótársulás, Ciucului 59 lakótársulás, Váradi József 13 lakótársulás, Speranţa lakótársulás, Prietenia lakótársulás, Viitorul lakótársulás, Zona Culturii lakótársulás.

Mint arról nemrég beszámoltunk, a Közüzemek regionális vízszolgáltatónak közel 3,9 millió lejnyi kinnlévősége van a ki nem fizetett ivóvíz és csatornázás számlákból. Ebből közel 1,5 millió lejt tesz ki a lakótársulások tartozása, a maradék a cégek, intézmények és magánszemélyek adóssága.

A sepsiszentgyörgyi tömbházlakóknak nincs közvetlen szerződésük a vízszolgáltatóval, hanem az őket képviselő lakótársulások szerződtek, ők gyűjtik be a közüzemi szolgáltatások díját, ezért gondot jelent, hogy a vízelzárásnak azok a családok a járulékos vesztesei, akik egyébként becsületesen fizetik számláikat, ám rosszul fizető szomszédjaik miatt víz nélkül maradnak. A magánlakásokban élők, a cégek és intézmények egyéni szerződéssel rendelkeznek, esetükben egyszerűbb a helyzet, hiszen a főóránál elzárják a vizet, amíg el nem kezdenek fizetni, így esetükben ennek az eljárásnak nincsenek járulékos vesztesei.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?