Vízvezeték-leltárt készített a háromszéki szolgáltató: nincs ólomcső a rendszerben

Az egészségre veszélyes ólomvezetékek felleltározására és kicserélésére kötelezi a szolgáltatókat egy idén januárban megjelent törvény. Az jogszabály indoklása szerint a hatóságok nem rendelkeznek pontos adatokkal arról, hogy a vízvezeték-rendszerekben milyen arányban találhatóak még ólomcsövek, ezért a helyi önkormányzatoknak és vízszolgáltatóknak adták feladatként, hogy felmérjék a helyzetet és beavatkozzanak, ahol szükséges, ugyanis ha az ólom az emberi szervezetbe kerül és felhalmozódik, károsítja a veséket és idegméregként hat.

A négy Kovászna megyei városban – Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Kovásznán és Bodzafordulón –, illetve 15 községben több mint százezer személynek szolgáltató Közüzemek Rt. felleltározta a vízhálózatot és arra a következtetésre jutottak, hogy Háromszéken nincs ok aggodalomra, az általuk működtetett hálózatban nincs ólmot tartalmazó vezeték. Kozsokár Attila, a Közüzemek igazgatója szerint ólmos vagy fémes vezetékeket nem használnak a nyolcvanas évek óta, majd a 90’-es évek elején rövid ideig PVC vezetékeket használtak, azt követően pedig polietilén vezetékeket fektettek le. Kovászna megyében jelenleg a Közüzemek hálózatának 46 százaléka polietilén cső, további 20 százalék acél-, 17 százalék cement-, 11 százalék öntvény és 6 százalék PVC vízcső.

A sepsiszentgyörgyi ivóvízkezelő állomás | A szerző felvételei

Kozsokár Attila közölte, a Kovászna megyei vízhálózat kis része fém vezeték, amelyek különböző ötvözetekből készültek, de egyik sem tartalmaz az egészségre veszélyes ólmot. Hozzátette: előfordulhat az, hogy a magántulajdonban levő régi vízvezeték-rendszerek még tartalmaznak ólmozott csöveket, de a tömbházak és magánházak régi ólomvezetékeit is jó eséllyel kicserélték már a tulajdonosok.

Kozsokár Attila fontosnak tartotta leszögezni, hogy a vízszolgáltató hálózata a fő mérőóráig tart és az adott település tulajdonát képezi. A fő vízóra után, az épületen belül lévő vezetékek viszont a lakók tulajdona, tehát a lakótársulásokat és az ingatlantulajdonosokat terheli a karbantartás és ez esetben a még meglévő ólmos vezetékek cseréjének költsége is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?