Négy háromszéki városban javítják a vízellátást

A szerző felvételeA Közüzemek regionális vízszolgáltató idén Kovászna megye négy városában ígér olyan munkálatokat, amelyek javítják a vízellátást. Kozsokár Attila igazgató szerint az idei évre tervezett beruházásaik révén csökkenteni szeretnék a meghibásodások számát és elérni azt, hogy az általuk szolgáltatott ivóvíz legyen tiszta és folyamatosan elérhető.

„A vízszolgáltatás alapvető szükséglet, amelyben a legkisebb minőségromlás vagy az ellátás legrövidebb megszakítása is zavaró”, fogalmazta meg Kozsokár Attila, aki ugyanakkor leszögezte: a meghibásodások jelentős részét nem lehet előre látni, vagyis mindig lesznek jogosan elégedetlen fogyasztók, ám vízvezeték cserékkel és a rendszer automatizálásával csökkenteni szeretnék a meghibásodások számát.

Sepsiszentgyörgyön feldarabolják a nagy hálózatot

Kozsokár Attila elmondta: tavalyi év végén a Közüzemek Rt. benyújtott egy 2 millió euró értékű pályázatot, amelyből „intelligens vízórákat” szerelnek, ami lehetővé teszi a vízvezeték rendszer távoli vezérlését, illetve a jelenlegi, egy egységet alkotó vízvezeték hálózatot több kisebb részre osztják, így egyszerűbbé válik ezek felügyelete és javítása is.

Az igazgató szerint Sepsiszentgyörgyön a Közüzemek jelenleg a Gyár utca vízvezeték rendszerének felújításán dolgozik, de idén nagyobb munkálatot ütemeztek be a városközponti Gróf Mikó Imre utcában is. Ez azért jelent kihívást, mert korábban „kábelmentesítették” a városközpontot, vagyis a légi vezetékeket a föld alá helyezték és lassítja a vízhálózat felújítását, hogy rengeteg vezeték van a földben. A háromszéki megyeszékhelyen idén kicserélik a régi vízvezetéket még a Grigore Bălan sugárút Csíki és Híd utcák közötti részén, valamint szennyvíz és esővíz elvezető csöveket helyeznek el a Dohány és a Miorița utcákban.

Kézdivásárhelyen felszámolnák a probléma gócokat

A kézdivásárhelyiek az elmúlt években gyakran panaszkodtak gyenge víznyomásra és zavaros ivóvízre. Ezeket a problémákat szeretnék rendezni a város legrégebbi vízvezetékeinek cseréjével. Kozsokár Attila szerint a Közüzemek szakemberei által „vörös zónaként” emlegetett probléma gócokat a vezetékcserékkel már javarészt felszámolták. Idén év elején a Gyár utca vízrendszerének felújítását fejezik még be. Emellett idén a kézdivásárhelyi Kert utcában víz és szennyvízvezetékeket fektetnek le, illetve a Luther Márton és Domokos Pál Péter utcákban bekötik a vizet és a szennyvízhálózatot.

Kovászna városban pénzforrást keresnek a vezetékcserére

Kozsokár Attila szerint a Kovászna városi Mihai Eminescu utcában ki kell cserélni az épületeket ellátó szennyvízvezetékeket, illetve egy óriási vízvezetékcserét is terveznek, amihez keresik a pályázati forrásokat. Számítások szerint ez a munkálat 3,5 millió lejbe kerülne, amit nem tud megfinanszírozni sem a vízszolgáltató sem az önkormányzat. A Közüzemek idén a háromszéki fürdővárosban vízvezetéket cserél az Esthajnalcsillag és a Nyíralja utcákban.

Bodzafordulón egy másik kivitelező által félbehagyott munkálat fejeznek be

A háromszéki Közüzemek igazgatója szerint Bodzafordulón idén a Mihai Viteazul utcában a városi kórház irányába fektetnek 400 méteren új vezetéket. A bodzavidéki városban egy korábbi pályázatba bele volt foglalva a víz és szennyvízcsatorna csere, ám a kivitelező nem végezte el teljes egészében az általa vállalt munkát ezért most a Közüzemekre hárul annak befejezése. Kozsokár Attila szerint a Mihai Viteazul utcában kell kicseréljék a szennyvíz csatornát és a város több helyszínén végeznek más, apróbb korszerűsítéseket és javításokat, amikre korábban megvolt a kivitelező, de az nem végezte el a munkát.

Kapcsolódók

Kimaradt?