Mit csináljon a gyerek a vakációban? – Nyári óvodákat és táborokat szemléztünk

Mi legyen a gyerekkel a nyári vakációban, főleg az óvodással és főleg augusztusban, amikor a legtöbb bölcsőde és óvoda bezár? Ilyenkor hat hétnyi gyerekfelügyeletet kell lefedniük a szülőknek, amennyi szabadságot kevesen tudnak kivenni. Segítséget jelenthetnek a nyári óvodák, erdei óvodák, nyelv- és lovastáborok, amelyek izgalmas foglalkozásokat, ugyanakkor felügyeletet és többnyire étkeztetést is nyújtanak. Ezek közül szemelgettünk a teljesség igénye nélkül, hiszen olyan sok van, hogy nem tudnánk itt felsorolni. Néhány tippet igyekszünk adni a kolozsvári, Hargita és Maros megyei családoknak, de van olyan is, amit párhuzamosan szerveznek meg Kolozsváron, Szászfenesen, Brassóban, Nagybányán és Máramarosszigeten. Nemcsak óvódásoknak, hanem iskolásoknak és bölcsiseknek szóló tevékenységek is bekerültek a szemlénkbe, sok tábor pedig nemcsak augusztusban, hanem egész nyáron vagy nyár elején zajlik. Érdemes lecsapni, a helyek hamar betelhetnek.

Vakáció közeledtével kezdhetjük szervezni, mi is legyen a nyáron, amikor épp nem családi nyaralás van. Kolozsváron napközi rendszerben nyújt nyári programokat 2016 óta az Argumentum Nostrum Egyesület. Négyféle lehetőséget kínál az óvodás és elemi iskolás gyerekeknek. Óvodás gyerekeknek szól az Anyó nyári óvoda, ahol játékokkal és szabadidős, oktatási, fejlesztő tevékenységekkel, kézműves foglalkozásokkal várják a kicsiket, akiknek délutáni alvás is szerepel a napi programban. Az óvodás és elemis gyerekeknek szervezik az Erdei óvodát. Fekete Emőke, az egyesület elnöke a Maszolnak elmondta, ez idén is Ajtonban lesz, egy Kolozsvár közeli faluban az erdei óvoda/iskola. Kisiskolásoknak szólnak a Grund tevékenységei, ezek elsősorban kézműves foglalkozások. Fekete Emőke elmondta, negyedik programjuk, a szintén kisiskolásoknak szóló Tanoda keretében három románnyelv-oktató csoport fog indulni, ezek helyszíne a Báthory-líceum. Minden foglalkozásra az egyesület honlapján regisztrálva lehet jelentkezni.

Fotó forrása: az Argumentum Nostrum Facebook-oldala

Hétfőn, június 17-én indul a jelentkezés a júliusi csoportokra, és június 24-én az augusztusi tevékenységekre. A pontos beosztást a Facebook-oldalán tette közzé az egyesület. Egy-egy csoport 20-25-ös létszámmal működik, mondta el az egyesület vezetője. Programjaik iránt általában nagy az érdeklődés, mint mondta, ezért is választották külön a jelentkezést a júliusi és augusztusi csoportokra, hogy a rendszerük ne legyen leterhelve.

A szórvány nagyobb városaiba is terjeszkednek

Fekete Emők arról is beszámolt, terjeszkednek is: már harmadik éve szervezik meg az Anyó nyári óvoda programot Brassóban, Máramarosszigeten és Nagybányán is. „Több mint valószínű, hogy a júliusi hónapot teljesen lefedjük, és még tárgyalás alatt van augusztus. Egész júliusban lesz nyári óvoda Brassóban és Máramarosszigeten is. Nagybányán két hétig működik majd az Anyó csoportunk, és reméljük, hogy a terjeszkedésbe Nagyváradot is belefoglalhatjuk. Hogy hány csoportot az még ezután derül ki” – mondta el Fekete Emőke.

Fotó forrása: az Argumentum Nostrum Facebook-oldala

„A program társfinanszírozásban működik, egy részét mi pályázatokkal behozzuk, így tudjuk megvalósítani ezeket. A finanszírozásokat egészíti ki a szülőknek a hozzájárulása, akik beiratkoznak a programjainkra, és ezáltal a programtagjaivá válnak az egyesületnek a program idejére, amire beiratkoztak, és ők is hozzájárulnak a költségek egy részéhez. Ez egy csökkentett összeg, elérhető, és ebből fedezzük az étkezést teljes egészében, illetve az egyesület adminisztratív költségeihez járul hozzá a szülő” – fejtette ki Fekete Emőke. Mint mondta, valószínűleg magasabb lesz a díj, mint tavaly, hogy pontosan mennyi, az a jelentkezés megkezdéséig kiderül.

Fotó forrása: az Argumentum Nostrum Facebook-oldala

A tevékenységeket pedagógusok tartják a gyerekeknek, akik heti tematikával készülnek, mondta el a szervező. „Az illető hétre gyakorlatilag napi bontásban tudjuk, hogy ki mit szeretne csinálni, milyen foglalkozásokat javasol a gyermekekkel, és amint ez a terv jóváhagyásra kerül, akkor a tematikai leírással együtt hirdetjük meg a heti foglalkozást. Ez azt jelenti, hogy a szülőnek lehetősége van pedagógus, periódus, de akár tematika szerint is válogatni a programjaink közül, vagy helyszín  szerint, hiszen párhuzamosan több helyszínen is működnek ezek a programok. A gyermekeket 9 órától 17 óráig várjuk. Délben az óvodáskorúak alszanak, a nagyoknak pedig különböző foglalkozást biztosítunk, csendes foglalkozást a pihenés idejére is. Azonkívül pedig előfordul, hogy a tematikától függően más animátorokat, foglalkozásvezetőket is bevonunk a program lebonyolításába” – számolt be Fekete Emőke.

Erdei iskola: a falusi élettel ismerkedhetnek

Az erdei iskoláról szólva kifejtette, az annyiban különbözik a többitől, hogy a Kolozsvár melletti Ajton nevű faluban zajlik, ahol „a gyerekek közelebb vannak a természethez, a falusi élethez, ezzel ismerkedhetnek. Több a szabadidős programjuk, esetleg kisebb kirándulásokat is be tudunk iktatni” – mondta el az Argumentum Nostrum elnöke. Ajtonba a gyerekek buszos szállítását is vállalják 15-ös létszámig.

Fotó forrása: az Argumentum Nostrum Facebook-oldala

Mókatábor: népi játékok július közepéig

Az 5-12 éves korosztálynak szervez Kolozsváron a MókaTár Egyesület Mókatábort július 1-től 19-éig a Heltai Folk Centerben, a Mikó utcában. A programjukban van egyebek mellett néptánc, népdaloktatás, mesemondás, pásztorfurulya-oktatás, kézműveskedés és társasjáték. „Ki van találva egy teljes napi program, ez kötött, de vannak szabad tevékenységek is, hosszabb szünetek, amikor tudnak egymással játszani a gyerekek” – ismertette Fülöp Ágnes az egyesület részéről.

„Tanul a gyerek, játszik, barátkozik. 35 fős táborokat szoktunk tartani. Barátságok szoktak születni egyik ilyen táborban a Heltai Folk Centerben. Ez egy olyan zárt tér, ahol udvar is van, amit tudunk használni, és az étkeztetés is itt zajlik a mellette lévő étkezőben, nem kell kivinni a gyerekeket az utcára” – fejtette ki. Reggel 9-től 16 óráig tart a napi tevékenység, és 580 lejbe kerül gyermekenként. Már májustól lehetett iratkozni, de még vannak szabad helyek. „Július első és harmadik hetére már beteltek a helyek, de van hely a második héten. Általában úgy szoktuk csinálni, hogy van egy várólistánk, ha véletlenül valaki visszamondja, vagy lebetegedés történik, akkor tudunk a várólistáról fogadni embereket” – mondta el Fülöp Ágnes. 

Maros megye: élménytábor és játszóház

Már június végére is vannak programok Maros megyében. Június 24. és 28. között élménytáborba mehetnek a négy éven felüliek a Maros megyei Gegesbe az Educational Reborn - EDUR Egyesület szervezésében. A táborba az ország minden részéből érkeznek gyerekek, akiknek talán ez lenne az első ottalvós kirándulása. Azokhoz szólnak, aki először tapasztalják meg, hogy mit is jelent egy nyári tábor, de azokat is várják, akik már voltak, de új élményekkel gazdagodnának, barátokat, emlékeket gyűjtenének.

Kiss Gellért táborszervező elmondta, a résztvevők esetében követelmény, hogy szobatiszták legyenek, tudják ellátni magukat. Összesen 25 gyerekre van kapacitásuk, öt felnőtt oktató, illetve a táborszervező foglalkozik a gyerekekkel, tette hozzá. Kézműves-tevékenységektől, szabadtéri játékokig többféle élménydús foglalkozást szerveznek nekik. A kisebbeknél, akik először vannak idegen környezetben, távol a szülőktől, első két este még eltörik a mécses, de a harmadik estétől már könnyebbé válik az ottlét, számolt be Kiss Gellért, hozzátéve, abban az esetben történik így, ha a szülők partnerek ebben, és bíztatják a csemetéjüket az ottmaradásra.

Fotó forrása: az Educational Reborn - EDUR Egyesület Facebook-oldala

A táborban való részvétel 730 lej. Az ár tartalmazza a teljes körű ellátást, a szállást, az oktatást és a programokat. Kiss Gellért hangsúlyozta, arra is figyelnek, hogy a gyerekek étrendjéből kiszűrjék a junk food-nak számító ételeket, az egyedüli, ami talán annak minősülhet, az a pizza, de az is a helyszínen kemencében készül. Jelentkezni még szombatig, június 15-ig lehet. 

Szintén már júniusban indulnak a Lurkó kuckó nappali foglalkozásai. Június 24-től várják a két éven felüli gyerekeket Marosvásárhelyen. Imre Tekla gyógypedagógustól, a marosvásárhelyi Lurkó-kuckó tanoda vezetőjétől megtudtuk, hogy felső korhatár ugyan nincs, de rendszerint a legnagyobbak az első, második osztályosok, akiket a szülők nem szívesen hagynak otthon egyedül vakációban. A harmadik, negyedik osztályosokat ritkábban visznek. A foglalkozások délután négy óráig tartanak. Szakavatott személyek szervezik meg a programot, benti és kinti játékokat egyaránt – mondta Imre Tekla. Az egyesület nem biztosít étkeztetést, de azt lehetővé teszik, hogy az otthonról vitt ételt a helyszínen elfogyasszák a gyerekek. 

Az árak képlékenyek, ugyanis van napi, heti, havi bérlet vagy a teljes időszakra vonatkozó – ami június 24-től az iskolakezdésig tart – de azon belül is vannak eltérések. Annak függvényében változnak az árak, hogy hány óráig marad a gyerek, milyen gyakorisággal vesz részt a foglalkozásokon, és arra is figyelnek, a a család számára megterhelő az összeg kifizetése, ilyenkor kedvezményeket biztosítsanak szponzorok segítségével.

Nyári táborok Csíkszéken

Hargita megyében is számos lehetőség kínálkozik azon szülők számára, akik úgy döntenek befizetnek csemetéiknek egy több napos táborozásra. Sporttábor, biciklistábor, kézműves-, íjász- és lovastábor, matematika-, sakk-, zene- és nyelvtábor várja a gyermekeket. A tíz év alatti korosztály számára szóló ötnapos napközis táborok, melyek jellemzően reggeltől délutánig tartanak egyszeri meleg étkezéssel, körülbelül 200 és 550 lej között mozognak. Az ottalvós táborok díja 1200 és 1900 lej között váltakozik: itt több esetben a táborozók szállítását is vállalják, valamint teljes ellátást, szállást biztosítanak.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén nyáron is lovastáborokat szerveznek a zsögödi lovardánál – tudtuk meg Hátsek Kinga szervezőtől, aki elmondta, a Gyémántpatkó Lovas Egyesület szervezésében már június 25-én megkezdődnek a napközis táborok kezdőknek és haladóknak, 5-től 17 éves korig. Augusztus végéig pedig öt alkalommal szervezik meg a 4-5 napos táborokat. Érdekességként megemlítette, hogy testvérkapcsolat révén az egyesület tagjai a szilágysági Krasznára látogatnak egy hétre tapasztalatcserére. A zsögödi lovastábor iránt érdeklődők a Gyémántpatkó Lovas Egyesület Facebook-oldalán találnak részleteket.

Fotó forrása: a Gyémántpatkó Lovas Egyesület Facebook-oldala

A Gyimesekben a Fatányéros panziónál két alkalommal szerveznek ottalvós kerékpáros és úszótábort. Az elsőre július 15. és 19. között kerül sor, a másodikra július 29. és augusztus 2. között – tudtuk meg Barabás Lóránt szervezőtől, aki elmondta, hogy a programban szerepel kerékpározás, KRESZ-oktatás, úszásoktatás, ügyességi játékok. A táborok körülbelül húszszemélyesek és 1200 lejbe kerülnek fejenként. Ez tartalmazza a napi étkezést, a szállást, az oktatást. Bővebb információt a Kerékpáros úszótábor Facebook oldalán lehet találni.

Fotó forrása: a Kidssoprt Facebook-oldala

A legtöbb tábor a tevékenységét a közösségi médiafelületeken hirdeti, a KidsSport nyári táborainak programja szintén itt található meg. Utóbbiak Hargitafürdőn és Gyimesben szerveznek programokat „kalandvágyó gyerkőcök számára”. Többek között lesz biciklizés, túrázás és ügyességi-koordinációs sportgyakorlatok, virágszedés, fürdőzés. Az ár ugyancsak 1200 lej/fő, de adnak kedvezményt testvéreknek és azoknak, akik mindkét táborban részt vesznek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?