Külföldi nyaralás: figyeljünk a kiskorúak úti okmányaira!

A nyári szünetben, amikor sokan utaznak gyerekkel külföldre, oda kell figyelni a kiskorúak utazási okmányaira, mutat rá a határrendészet.

Az elmúlt egy hónapban mintegy 430 gyereket nem engedtek át a határon, mert a szüleik, illetve a kísérőik nem rendelkeztek a szükséges dokumentumokkal. Az év eleje óta összesen 1800 kiskorút fordítottak vissza a határtól ugyanezen okból.

Fotó: Pexels


A román állampolgárok
külföldre utazását szabályozó 248/2005-ös törvény értelmében a romániai kiskorúak csak akkor hagyhatják el az országot érvényes úti okmánnyal – útlevéllel, illetve 14 év felettiek esetében személyi igazolvánnyal –, ha felnőtt kíséretében és szüleik beleegyezésével utaznak.

Így a hatályos jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően a határőrök a következő esetekben engedélyezik a romániai kiskorúaknak az ország elhagyását:

* Abban az esetben, ha mindkét szülő kíséretében utaznak.

* Ha az egyik szülővel utaznak, a kísérő szülő be
kell mutassa a másik szülő beleegyező nyilatkozatát, vagy adott esetben a másik szülő halálát igazoló dokumentumot; elvált szülők esetében, akik közösen gyakorolják a szülői felügyeletet, a kísérő szülőnek szintén be kell mutatnia a másik szülő hitelesített hozzájárulását az ország elhagyásához.

* Ha egy más nagykorú kíséri
a gyereket, be kell mutassa mindkét szülő vagy a törvényes képviselő felhatalmazását. A határellenőrzésnél erkölcsi bizonyítványt is kérnek tőle.

Kísérő
lehet engedéllyel rendelkező, nemzetközi személyszállító cég megfelelően felhatalmazott képviselője is.
A szülők
vagy a törvényes képviselő közjegyzői nyilatkozatban hatalmazhatják fel a kísérőt, illetve adhatnak beleegyezést, ha csak egyik szülővel utazik a gyerek. A nyilatkozat érvényessége legtöbb három év, és szerepelnie kell benne, hogy hova és milyen célból utazik a kiskorú.

A külföldön lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező román állampolgárságú kiskorúak esetében, ha az adott országba utaznak, nem szükséges a szülői beleegyezés Románia elhagyásakor. A kiskorú külföldi lakóhelyét vagy tartózkodási helyét személyazonossági igazolvánnyal vagy útlevéllel lehet bizonyítani.

A kiskorúak külföldre utazásáról itt találnak részletes információkat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?