Megszavazták: elsőbbséget élveznek a várandós nők és a kisgyerekekkel levők a pénztáraknál

A várandós nők és az 5 évesnél kisebb gyermekekkel levő személyek elsőbbséget élveznek a köz- és magánintézmények pénztárainál, pultjainál, valamint az általuk nyújtott szolgáltatásoknál, szavazta meg a képviselőház.

A törvény szerint a köz- és magánintézmények kötelesek jól látható helyen, a pénztárgépek, pultok közelében, illetve ott, ahol
a szolgáltatásaikat nyújtják, plakátokat elhelyezni, amelyeken szerepel, hogy a várandós nők, valamint az 5 év alatti gyermekek által kísért személyek elsőbbséget élveznek, kivéve amikor külön helyet biztosítanak számukra.

A törvénytervezetet Csép Éva-Andrea Maros megyei parlamenti képviselő, a munkaügyi és szociális védelmi bizottság alelnöke dolgozta ki.

„Az RMDSZ azon dolgozik, hogy minél élhetőbbé tegye a családok mindennapjait, ez a kezdeményezés is ennek a cselekvési tervnek a része. Legtöbbször nincs kire bízni a kisbabát, amikor napi ügyeket kell intézni, emiatt egyértelmű, hogy a kismamák magukkal viszik ezekre a helyekre. Sokszor szembesülünk azzal, hogy a kismamák számos megpróbáltatáson kell keresztül menjenek a napi ügyintézés során, így abban tudunk segíteni nekik elsősorban, hogy mentesítjük őket a sorban állástól, valamint a bejárathoz közeli parkolóhelyek elkülönítésére dolgoztunk ki jogszabályt” – fogalmazott a képviselő.

Illusztráció: Pexels

Ugyanakkor az állami intézmények és a magánszféra által fenntartott parkolóban kötelező két helyet kijelölni a várandósoknak és a kisgyerekesnek, ha a parkolóhelyek száma meghaladja a tízet.

Az előírás megszegése 200 lej és 1000 lej közötti pénzbírsággal büntetendő, áll a tervezetben.

A kezdeményezést 259 képviselő megszavazta, ketten ellene voksoltak, heten pedig tartózkodtak.
A törvénytervezetet a szenátus
már elfogadta, a képviselőház a döntéshozó testület.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?