banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Mincs mese! - Fókuszban a máramarosi magyarság

Nagybányán tartották meg az első Nincs mese! című megmondóestet”, amelyen Pintér Zsolt, az RMDSZ Máramaros megyei elnöke és Kelemen Hunor szövetségi elnök beszélgetett tabuk nélkül egyebek mellett olyan aktuális témákról, mint az oroszukrán háború, az Európai Unió jövője, vagy éppenséggel a máramarosi magyarság lehetőségei.

Kelemen Hunor a közvéleménykutatásokra hivatkozva kiemelte, hogy a romániai állampolgárok számára az egzisztenciális kérdéssé vált a két évvel ezelőtt kitört orosz-ukrán háború, amely szerinte mélyebb történelmi gyökerekkel rendelkezik. Rámutatott, hogy már 2008-ban, a müncheni biztonsági konferencián az orosz államfő meghatározta a fő irányvonalakat, amelyeket a nyugati országok vezetői nem vettek kellően komolyan. Kelemen Hunor szerint mindannyian békét szeretnénk, de jelenleg bizonytalan, hogy mikor érhet véget a szomszédos országban zajló katonai konfliktus. A szövetségi elnök úgy véli, a béke két okból kifolyólag is elengedhetetlen: az emberi életek védelme és a kisebbségi jogok kiterjesztése szempontjából. Az elmúlt évszázadok tapasztalatai azt igazolják, hogy a háborús időszakok során az erdélyi magyarok mindig vesztesként kerültek ki, figyelmeztetett az RMDSZ elnöke.

Pintér Zsolt, az RMDSZ Máramaros megyei szervezetének elnöke szintén hangsúlyozta, hogy a háborús helyzetek korlátozzák a kisebbségi jogok érvényesülését, amelyek védelme kulcsfontosságú a közösségek számára. Pár hónappal korábban látogatta meg a kárpátaljai Aknaszlatinát, ahol azt tapasztalta, hogy a háború ellenére a közösségi előljárók továbbra is olyan dolgokért aggódnak, mint például hogy nincs földrajztanár a magyar iskolában. Kiemelte, a háború kitörése után Máramarosszigeten az összefogás eredményeként többen is segítettek a háborús menekülteknek.

Az európai parlamenti választások mellett június 9-én az önkormányzati képviselőkről is döntenek a választók országszerte. Kelemen Hunor köszönetet mondott a Máramaros megyei RMDSZ-szervezetnek azért, hogy sok munkát fektetett be a közösségépítésbe. „Azt látom, hogy van egy erősebb közösség, egy tudatosabb közösség, ezt építeni kell tovább, és azon kívül, hogy a megyei önkormányzatba vissza kell kerülnünk, mert az arányaink ezt lehetővé teszik, Nagybányában meg kell még erősödnünk, hogyha ez lehetséges, és meg kell tartani a pozícióinkat. Utána ott van Hosszúmező, ott van Koltó, ott vannak más települések, ahol ott kell lennünk, és ott is fogunk lenni” – mondta a Szövetség elnöke.

Pintér kiemelte, hogy az elmúlt pár évben elvégzett intenzív közösségépítés eredménye, hogy olyan településeken is lett helyi RMDSZ-szervezet, ahol a népszámlálás szerint csupán 42 magyar él. Legfontosabb cél mindenesetre az, mondta, hogy a Szövetség visszajusson a megyei tanácsba, ahonnan a legutóbbi választásokon estek ki. Fontos továbbá, hangzott még el, hogy növeljék az önkormányzati tanácsosok számát. Pintér kiemelte, hogy Máramaros megyében is érződnek azok a fejlesztések, amelyek európai uniós forrásból valósultak meg, ilyen például a felsőbányai Nagyboldogasszony templom felújítása.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?