Kelemen Hunor: ha nem vagyunk jelen az Európai Parlamentben, senki nem beszél az erdélyi magyarokról 

Ott kell lenni az Európai Parlamentben, mert ha nem vagyunk ott, senki nem beszél rólunk, hiszen mindenkinek a saját közössége a fontos - jelentette ki Kelemen Hunor az M1 magyar közszolgálati hírcsatornának adott interjújában. Az RMDSZ elnöke a Románok Egyesüléséért Szövetségről (AUR) szólva azt mondta, a múlt század elejének azt a legionárius ideológiáját hozza vissza, amelyben a magyarellenesség egy nagyon erős elem volt.

Magas szavazói részvételt ígérnek a közvéleménykutatások - mondta Kelmen Hunor a június 9-i összevont választásokkal kapcsolatban. „A Kárpátokon kívül nem szoktunk választási listát állítani, mert ott nem élnek magyarok. Most néhány helyen fogunk, mert ott is szavazatokat kell szerezni. Az EP-lista ugyanis országos lista. Az EP-ben ott kell lenni, az ötszázalékos eredményt ek el kell érni” - fogalmazott az RMDSZ elnöke.

A politikus szerint az RMDSZ-nek várhatóan meglesz a kétszáz polgármestere, illetve a négy megyei önkormányzati vezetője az EP-választásokkal egyidőben megtartandó helyhatósági választások után is. „Ezeken keresztül tudjuk elsősorban a közösséget szolgálni. Az önkormányzatok erősek, sok olyan döntést ők hoznak, amelyek a polgárok életét befolyásolja. Az EP-ben pedig ott kell lenni. Hanem vagyunk ott, rólunk senki nem beszél. Mindenkinek a saját közössége a fontos” - mondta Kelemen Hunor. 

Megemlítette azt is, hogy a román diaszpóra legalább három országban Spanyolországban, Olaszországban és Nagy-Britanniában - nagyon szervezett, rendszeresen nagy létszámban vesz részt a választásokon, az EP-megmérettetésen pedig szavazhatnak. “Ez torzítja a romániai arányokat, ezért nekünk otthonról, nagyvárosokból, a szórványból, a Székelyföldről plusz szavazatokat kell hozni” - hangsúlyozta az RMDSZ vezetője.

A Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR) kapcsolatos kérdésre Kelemen Hunor elmondta: teljes mértékben a magyar közösségnek szólnak az AUR szélsőséges kijelentései. „Ha az RMDSZ-nek szólnának, ezt a a parlamenti vitákban lerendeznénk. Akkor amikor a szimbólumhasználatot támadják, a székely zászlót, a magyar zászlót, a helyi szimbólumokat, a magyar nyelvhasználatot, amikor Úzvölgyében a déd- és nagyapáink sírján táncolnak, feldúlják a temetőt, amikor több száz pert viszünk a közösségi szimbólumok és a nyelvhasználat miatt, akkor az egyértelműen a magyar közösség ellen szól. Ez egy magyarellenes párt. Ebből nőtt ki. Úzvölgye volt a kiindulópont a párt megalakításához. Az AUR a múlt század elejének azt a legionárius ideológiáját hozza vissza, amelyben a magyarellenesség egy nagyon erős elem volt és ez a mai napig így van” - fogalmazott az RMDSZ-elnök. Hozzátette: „az feladatunk, hogy megvédjük a magyarokat”.

A európai parlamenti képviseletre vonatkozó kérdést illetően Kelemen Hunor kijelentette: az EP-ben elindították azt a folyamatos munkát, amelynek végén az őshonos nemzeti kisebbségek védelme, az ügy európai szintű rendezése áll. „Az EU-n belül kettős mérce van. Vannak a nyugati államok, a régi tagállamok, ahol rendezték ezt a kérdést, Dél-Tiroltól egészen Finnországig. És vannak a kommunista világból érkező országok, ahol nem rendezték a nemzeti kisebbségek helyzetét. Ez egy útépítés. Nem volt út, ahol elindultunk. Amióta ott vagyunk, ezt az utat építjük. Nehéz, de lehet partnereket találni. Ezt az útépítést folyatni kell” - fogalmazott az RMDSZ vezetője.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?