Kelemen Hunor: „megbocsáthatatlan politikai szerencsétlenkedés” a főpolgármester-jelölt visszaléptetése

A koalíció főpolgármester-jelöltjének visszaléptetése egy „megbocsáthatatlan politikai szerencsétlenkedés”, ami felveti a kérdést, hogy van-e a kormánypártoknak stratégiájuk Románia jövőjével kapcsolatban, ha még Bukarest számára sem találtak közös megoldást, összegezte Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

A politikus kedden az Agerpres hírügynökségnek elmondta: nehezen talál szavakat arra a fordulatra, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) cserbenhagyta a nagy nehezen megtalált közös jelöltet, és külön-külön indítanak jelöltet a főpolgármesteri tisztségért. Kelemen a PSD és a PNL eljárását megbocsáthatatlan politikai szerencsétlenkedésnek nevezte. Ami szerinte felveti azt a kérdést is, hogy képes-e közép- és hosszú távban gondolkodni ez a koalíció Románia jövőjéről, ha még Bukarest számára sem tudott közös megoldást találni.

„Ismét azt tapasztaljuk, hogy nincs politikai stabilitás. Kijelenthető, hogy politikai instabilitás van” – nyilatkozta az RMDSZ elnöke.Fotó: Kelemen Hunor Facebook oldalaKelemen szerint eközben senki nem beszél az aggasztó méreteket öltő, a térségben legmagasabb romániai inflációról. Ezt a koalíciónak a költségvetéssel kapcsolatos tavalyi döntéseivel magyarázta, tekintettel arra, hogy az árak az utóbbi időben nem növekedtek a nemzetközi energiapiacon. Emlékeztetett arra is, hogy a kormány közben leállította vagy jelentősen csökkentette a beruházásokat.

„Most mindenkit az foglalkoztat, ami Bukarestben történik. Bukarestben vélhetően Nicuşor Dan esélyei nőttek ezzel a döntéssel” – jegyezte meg az RMDSZ elnöke.

Mint arról beszámoltunk, Klaus Iohannis és az ellenzéki pártok a koalíció sikertelenésgéről, kudarcáról beszéltek azt követően, hogy hétfő este hosszas tárgyalások után a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetői úgy döntöttek, külön főpolgármester-jelöltet indítanak Bukarestben.

A koalíció vezetői hétfő este úgy döntöttek, külön főpolgármester-jelöltet indít a helyhatósági választásokon a PNL és a PSD.  A PNL jelöltje Sebastian Burduja lesz, a PSD-é Gabriela Firea. A kormánypártok hétfőn tíz órakor elkezdődött tárgyalásai több mint 13 órát tartottak. Tétjük az volt, hogy támogassa-e továbbra is a koalíció Cătălin Cîrstoiu korábban bejelentett közös főpolgármester-jelöltet. A bukaresti egyetemi kórház vezetőjének támogatása azért kérdőjeleződött meg, mert a sajtóban megjelent információk szerint a tisztségével összeférhetetlen módon egy magánklinikán is végzett orvosi tevékenységet.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?