Megtisztították a megrongált helységnévtáblát Máramarosszigeten

A máramarosszigeti polgármesteri hivatal máris megjavíttatta a napokban kikerült háromnyelvű (román, magyar és ukrán) helységnévtáblát, amelyet pénteken rongáltak meg ismeretlen elkövetők – adta hírül az RMDSZ Történelmi Máramaros területi szervezete.

„Hála és köszönet Máramarossziget polgármesterének, Vasile Moldovánnak és a polgármesteri hivatalnak, hogy gyors közbelépésüknek köszönhetően a lefestett helységnévtábla eredeti állapota visszaállt” – írja a közösségi oldalon megosztott üzenetében a szervezet.

Mint arról beszámoltunk, hétfő reggel helyeztek ki többnyelvű helységnévtáblákat Máramarossziget bejárataihoz, a település neve román, magyar és ukrán nyelven olvasható. A településen a magyarság számaránya nem éri el a közigazgatási törvényben előírt, az anyanyelvhasználati jogot biztosító húsz százalékot, ennek ellenére sikerült rávenni az önkormányzatot a többnyelvűség alkalmazására.

Korábban 2019-ben helyeztek ki többnyelvű táblákat, de a magyar feliratot másnapra lemázolták. Orosz Krisztofer helyi RMDSZ-elnök hétfőn a Maszolnak elmondta: reméli, hogy ez hosszabb életű lesz, hiszen az önkormányzati képviselőtestület júniusi ülésén egyhangúlag szavazta meg a kihelyezést.

Kapcsolódók

Kimaradt?