banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Lemázolták Négyfaluban az új helységnévtáblák magyar feliratait

Egy hete tették ki a Brassó megyei Négyfaluban azokat a településrészeket jelző helységnévtáblákat, amelyeknek magyar feliratát szombatról vasárnapra virradóra ismeretlen tettesek fehér festékkel lemázolták. Az önkormányzat feljelentést tesz az ügyben és kicserélteti a megrongált táblákat – közölte a Maszollal Géczi Gellért alpolgármester.

Eddig nem volt példa hasonló esetre Négyfaluban, pedig a többnyelvű városjelző táblák évek óta kint vannak, és ezek senkit sem zavarnak, mondta Géczi Gellért. Az alpolgármester hozzátette, tulajdonképpen most sem a városnévjelzőket rongáltak meg, hanem a városrészeket jelző táblákról van szó, jelesül az Ósánc településrész elején és végén lévő négy, frissen kihelyezett tábla esett a vandál kezek áldozatául.

Egy hete még ilyen volt, amikor kihelyezték a táblákat | Fotók: Géczi Gellért

Géczi Gellért a Maszolnak elmondta: azért tartották fontosnak külön megjelölni a településrészt, mert az Osztrák-Magyar Monarchia idején itt húzódott az országhatár, ezen a részen még ma is megvannak az egykori vámigazgatósági és honvédelmi épületek.

„Fontosnak tartottuk, hogy megjelenjen a településrész magyar neve is, hogy megmaradjon és láthassuk, hol is található az, amit a történelemkönyvekben olvasunk”

– érvelt az alpolgármester.

Elmondta, a táblamázolási ügynek megvannak az előzményei is. A táblákat a múlt héten tették ki, és erről az alpolgármester egy Facebook-bejegyzésben számolt be a helybélieknek. Az akcióból azonban mesterségesen kreált helyi politikai vita bontakozott ki és az egyik helyi médiatermék úgy tálalta az ügyet, hogy „már csak ez hiányzott a négyfalusiaknak, minden más problémájuk meg van oldva”.

Ebből aztán főleg a közösségi médiában keletkezett vehemens szóváltás, és vélhetően emiatt történt meg az eset. „Valaki úgy érezhette, hogy így megoldja a problémát”, mondta Géczi Gellért.

Megtudtuk, térfigyelő kamerák nincsenek felszerelve a helyszíneken, mivel ezek a lakott területtől több kilométernyire találhatók. Éppen ezért az alpolgármester egyeztetett a városvezetőséggel és arra az elhatározásra jutottak, hogy feljelentést tesznek a rendőrségen, de nem bíznak a nyomozás sikerében. Bízva abban, hogy az eset többször nem fordul elő, kicserélik a megrongált helységnévtáblákat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?