Fél év szabadságvesztésre ítélték a székelyföldi helységnévtáblákat lefestő férfit

Hat hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte a székelyudvarhelyi bíróság első fokon azt a Bákó megyei férfit, aki tavaly januárban fekete festékszóróval fújta le a magyar feliratokat több székelyföldi település kétnyelvű helységnévtábláján – írja az MTI a Székelyhon nyomán.

Az elkövetőt rongálás miatt marasztalták el, a magyar közösség elleni uszítás kimaradt a vádiratból, noha a benyújtott feljelentések alapján ezt is vizsgálta az ügyészség.

A bíróság a Székely Figyelő Alapítványnak az ügyészi döntés felülvizsgálatát kérő beadványát is elutasította, arra hivatkozva, hogy az elkövetőt a táblafestéskor nem a magyarok elleni gyűlölet vagy előítélet vezérelte, hanem egy korábbi személyes konfliktusára reagált. Tettét ugyanakkor nem követték gyűlöletre, erőszakra, diszkriminációra uszító felhívások a magyar nemzeti kisebbség ellen - mondta a székelyudvarhelyi főügyész.Fotó: Máréfalva Polgármesteri Hivatala/Facebook

Az elutasító végzés magyarázata szerint a gyűlöletre vagy diszkriminációra uszítás bűncselekménye feltételezi azon csoport jelenlétét, amely ellen az ellenségeskedés, uszítás, gyűlöletkeltés irányul – ez pedig nem valósult meg ebben az esetben. A Székely Figyelő Alapítvány ebben az ügyben is a strasbourgi Emberi Jogi Európai Bírósághoz fordult, a panaszt bejegyezték.

A büntetett előéletű, 30 éves bákói I.G. Ionuţ tavaly január 5-ére virradó éjszaka a DN13A jelzésű országút mentén Hármasfalu, Székelyudvarhely, Máréfalva, Székelyszentlélek és Csíkszereda határában mázolta le a magyar helységnévfeliratokat. A székelyudvarhelyi helyi rendőrség a térfigyelő kamerák felvétele és a rendszám alapján azonosította az elkövetőt, aki beismerte tettét, miután előállításakor megtalálták nála a festékszórót.

A férfi ellen az Országos Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társaság (CNAIR) kárára elkövetett rongálásért vonták felelősségre: a hathónapos letöltendő szabadságvesztés mellett 1899 lej kártérítés kifizetésére kötelezték. Az ítélet nem jogerős, a Hargita megyei törvényszéken megfellebbezhető.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?