FRISSÍTVE – Letakarították az összemázolt Maros megyei helységnévtáblát

Ismeretlen tettesek lefestették a magyar feliratot a kisszentlőrinci helységnévtáblán. Az esetről hétvégén tájékoztatták Nyárádszereda polgármesterét, eszerint a rongáló(k) a falu Marosvásárhely felőli kijáratánál piros festékkel húzták át a helységnévtáblán a magyar feliratot – közölte Facebook-oldalán a nyárádszeredai önkormányzat. FRISSÍTÉS1: A Maros megyei tanács feljelentést tesz. FRISSÍTÉS2: Letakarították a helységnévtábláról a piros festéket.

A kétnyelvű helységnévtáblát a Maros megyei tanács illetékesei állították fel.

 

„Nyárádszeredában és a hozzá tartozó településeken eddig nem volt hasonló etnikai feszültséget keltő megnyilvánulás, a városvezető szerint a román anyanyelvű tanácsosokkal is jó az együttműködés, így egyelőre nem lehet tudni, hogy mi az alapja a rongálásnak” – olvasható a bejegyzésben. Az önkormányzat leszögezte: követeli, hogy tartsák tiszteletben a többségben magyarok lakta település nyelvhasználathoz való jogát.

FRISSÍTÉS1: A közvagyon rongálása miatt a megyei tanács feljelentést tesz a rendőrségen ismeretlen tettesek ellen. "A helységnévtáblákat a következő napokban helyreállítjuk" – közölte Facebook-oldalán a megyei önkormányzat.

FRISSÍTÉS2: A Maros megyei tanács munkatársai kedden letakarították a helységnévtábláról a piros festéket – közölte a közösségi oldalon Császár Károly Maros megyei szenátor. „Ahányszor ilyesmi történik, annyiszor kell helyreállítani, a kétnyelvűség Maros megyében nem lehet sem alku, sem megfélemlítés tárgya” – írta.

Kapcsolódók

Kimaradt?