Mégsem viszik el az Egyetem utcai fákat

A civil összefogásnak köszönhetően mégsem helyezik át az Egyetem utcai fákat – ismertette a városháza döntését Emil Boc Kolozsvár polgármestere a kedden tartott sajtótájékoztatón. Bejelentette, az 18 Egyetem utcai fából 16-ot megtartanak eredeti helyén, kettőt pedig ősszel fognak áthelyezni.

A kincses város polgármestere elmondta, két teljesen különböző vélemény volt a felújítás alatt álló Egyetem utca fáinak helyzetéről. Az egyik a tervezőké, akik elvitették volna a fákat, míg a másik a civileké, akik élőlánccal és aláírásgyűjtéssel harcoltak azért, hogy a szóban forgó fák eredeti helyükön maradhassanak. Végül a lakosok összefogása győzött, ezért az Egyetem utca fáinak nagy része a helyén marad.

Fotó forrása: képernyőfelvétel a kolozsvári önkormányzat sajtótájékoztatójáról

A sajtótájékoztatón a város előljárója elmondta, a kolozsvári városvezetés támogatja a zöld urbanisztikai megoldásokat. Hozzátette, több szempontot is figyelembe vettek a döntéshozatalkor, egyrészt a fák egészségügyi állapotát és korát. A vizsgálatok során kiderült, a legtöbb fának mélyre nyúló gyökerei vannak, ezért kockázatos lenne az áthelyezésük, viszont két kisebb fát – amelyek nincsenek teljesen kifejlődve és könnyebben mozdíthatók – elszállítanak.

Emil Boc elmondta, a civilek reakciója is hozzájárult ahhoz, hogy végül a fák megtartása mellett döntöttek. A polgármester szerint, mivel sokakat ennyire érzékenyen érintett az Egyetem utcai fák sorsa, akkor érdemes figyelembe venni a lakosok véleményét is. Hozzátette, a város vezetőségének fontos az, hogy meghallgassa a kolozsváriak vélekedését a kincses várost érintő projektek kapcsán és egy arany középutat találjanak a felmerülő problémák esetén.

Végül bejelentette, a városháza döntése alapján két fát ősszel áthelyeznek az utcából, 16-ot pedig megtartanak, továbbá 31 újat ültetnek el az Egyetem utcában.

Mint korábban megírtuk heves vitát váltott ki az Egyetem utca fáinak áthelyezése a lakosok és a kincses város vezetősége között. A hat órán keresztül zajló közvitán Emil Boc biztosította a kolozsváriakat, hogy a Farkas és Egyetem utca térrendezési tervei szakemberek által készültek, akik értenek a munkájukhoz, az elszállított fáknak pedig jobb helyük lesz az új helyükön, a Colina Parkban. Az éjfélig tartó megbeszélés végén Emil Boc azt ígérte, hamarosan döntés születik a fák sorsát illetően.

(Nyitókép forrása: Dan Ianisevschi Facebook-oldala)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?