Kolozsvár - Hol tart a Fellegvár, a Keleti park és a Hétvezér tér felújítása? Oláh Emese alpolgármestert kérdeztük

Kolozsvár a folyamatosan megújuló város, gépektől hangos a belváros, a Szamos-part, és van olyan hely is, amely esetében hosszú évekkel ezelőtt megfogalmazódott a változás, változtatás irányi vágy, ám látszólag mégsem történik semmi évek óta. Utánajártunk, hogyan is állnak a kincses város felújítása váró területei, parkjai. Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere vázolta fel, milyen szakaszban állnak ezek tervek.

A Fellegvár

A kolozsváriak és a turisták egyik kedvelt pihenőhelye a Fellegvár, ahová az emberek általában pihenni, kutyát sétáltatni mennek, vagy a Szamos völgyében elterülő városban gyönyörködni a magasból. A Fellegvár felújítását több mint 4 éve tűzte ki célul a kolozsvári önkormányzat. Az, hogy miképpen néz majd ki a népszerű kilátó, már a 2019-ben meghirdetett ötletbörzén kiderült, amit a Metapolis Architects BVBA, az Atelier Mass és Ana Horhat dolgozott ki. Azóta lassan haladnak a terv megvalósításával.

Fotók a látványtervekből

Az elmúlt év novemberében a helyi tanács a kolozsvári Fellegvár korszerűsítésére szolgáló beruházási és kisajátítási eljárásokról döntött. A határozat szerint jóváhagyták a magántulajdonban lévő, helyi érdekű, közhasznú ingatlanok kisajátítását, amelyek a kolozsvári Fellegvár felújításra váró részein találhatók. Ezen területek megvásárlására több mint 35 millió lejt különített el a helyi tanács.

Megkeresésünkre Oláh Emese Kolozsvár alpolgármestere elmondta, „jelenleg a Fellegvár felújítási projektje a tervezési fázisban tart. Zajlanak a kisajátítások, aminek a határideje a 2023-as év vége. Ezután következik majd az urbanisztikai dokumentáció elkészítése”. Hozzátette, a kivitelezőt versenytárgyaláson választják ki a törvényi előírásoknak megfelelően. Mindeközben az önkormányzat európai finanszírozás próbál szerezni a munkálatok fedezésére.

A felújítandó terület mérete hatalmas, közel 141 ezer négyzetméter, a tervek szerint több mint ezer fát ültetnek és 26 500 négyzetméternyi gyalogosövezetet alakítanak majd ki. Összesen 110 parkolóhelyet terveznek a kerékpárok számára, valamint hét elektromos autó, tizenegy elektromos bicikli és roller számára töltőállomást helyeznek ki, emellett helyreállítják a Fellegvár bejárati kapuját is. A tervek szerint a Belvedere Hotel mögötti parkoló is eltűnik.

A Keleti park

A környezetvédő aktivisták és civilek sokat harcoltak azért, hogy a kolozsvári Tóköz és Györgyfalvi negyed közötti zöldövezetet megmentsék. A Keleti park helyén egykor az önkormányzat egy élményparkot szeretett volna létrehozni, amit a későbbiekben végül elvetettek. A Keleti Park lehet Kolozsvár legnagyobb szabadidős zöldövezete, területe gazdag élővilággal rendelkezik, több védett madárfaj és rovar megtalálható itt, ezért is volt kiemelten fontos a környezetvédők számára.

A park átalakítására kiírt pályázatot a Metapolis Architects, Atelier Mass és Ana Horhat Tájépítészeti Stúdió alkotta konzorcium nyerte meg. A tervek szerint a park kialakítása 6,2 millió lejbe kerülne, területe megközelítőleg 66,5 hektár, ebből mintegy 7,9 hektárnyi területet foglal el egy vizes rész, amely olyan biotóp, amely a jövőbeli Keleti parknak „egyedülálló városi léptéket kölcsönöz”.

Oláh Emese alpolgármester a Maszol érdeklődésére elmondta, a park kialakítása jelenleg a tervezési fázisban tart. „A kisajátítási folyosót újratervezték már, ezután következhet itt is az urbanisztikai dokumentáció elfogadása. A kisajátítások már az idei évben elkezdődnek.” Az elöljáró hozzátette, a terület több mint fele érintetlen zöldövezet marad, és kevesebb, mint egy százalékán lesznek épületek.

„A Keleti parkot egy összefüggő térként képzeli el az önkormányzat, ahol a védett vizes élőhely fokozatosan lényegül át egy csendes, nagyszerű, nyitott terekkel rendelkező parkká. A projekt ügyesen ötvözi a vizes élőhelyet a faiskola térszerkezetével, minimális eszközökkel hangulatossá varázsolva a teret, amely idővel a jövőbeli igényekhez is igazítható lesz” – jelentette ki az alpolgármester. Hozzátette, a kolozsvári Közterület-fenntartó Vállalat (RADP) többször volt már kitakarítani a területet.

A Hétvezér tér és környéke

Jelenleg is zajlanak a munkálatok a Dónát lakónegyedben található Hétvezér téren. A park végleges befejezésére már nem kell sokat várni, ugyanis a felújításoknak júliusi határidőre kell elkészülniük. Az alpolgármester tudatta, hátra van még a játszótér kialakítása, a fitnesszgépek felszerelése és a sétányok kialakítása.

A Hétvezér teret 2022-ben kezdték el felújítani, melynek környéke a Garibaldi utca, a Kund vezér (Sigismund Toduţă), a Töhötöm (Grozăvescu), a Levente (Milcov), a Vasvári Pál (Octavian Goga) és a Huba vezér (George Enescu) utca is új arculatot kap.

„A közel 5300 négyzetméteres területből közel 2800 négyzetméter zöldövezet marad, továbbra is lesz itt játszótér, sportpálya, fitneszövezet, de asztali teniszre is nyílik majd lehetőség. A parkba továbbá egy automata illemhelyet is felállítanak, elektromos biciklik és rollerek számára is lesz itt töltőállomás” – jelentette ki Oláh Emese.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?