banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Meglepte a kutatókat, hogy ilyen erős földrengés történt Gorj megyében

Az Országos Földfizikai Intézet (INFP) képviselői „meglepetésnek” tartják a Gorj megyei földrengések előfordulását, mondván, hogy ezen a területen általában kis erősségű, 1–3 fokos földrengések szoktak előfordulni.

Meglepetésszerű az, hogy hétfőn a Richter-skála szerinti 5,2-es, kedden pedig 5,7-es földrengés történt Olténiában, Gorj megyében, közölte Constantin Ionescu, az INFP igazgatója, aki Raed Arafattal, a Katasztrófavédelmi Felügyelőség (DSU) vezetőjével közösen tartott sajtótájékoztatót.

Ionescu elmondta, hogy a hétfői első földrengést 16 utórengés követte, és a keddi rengés 10 kilométerre történt az előző nap regisztrált földrengés epicentrumától. Kifejtette, hogy a törésmozgás mindkét legutóbbi földrengésnél függőleges volt, és a keddi 5,7-es erősségű rengés „inkább a másiknak a testvére lehet”, mint utórengés.

Térkép forrása: földfizikai intézet

Raed Arafat, a DSU vezetője a maga részéről elmondta, hogy az 5,7-es erősségű rengés 6,3 kilométeres mélységben történt. A keddi rengést egyébként összesen 14 kisebb utórengés követte, ezeket már Erdélyben sem lehetett érezni.

Raed Arafat szerint nem voltak áldozatok és nem keletkezett jelentős anyagi kár. Gorj, Dolj és Mehedinți településeken több mint 50 hívás érkezett a 112-es segélyhívószámra, ahol az épületek falán keletkezett repedésekről vagy leszakadt építőelemekről, illetve megrongálódott gépkocsikról számoltak be.

Arafat nyugalomra szólította fel a lakosságot, és azt tanácsolta, hogy csak hivatalos forrásokból tájékozódjanak. Figyelmeztetett rá, hogy máris megjelentek olyanok, akik azt állítják, hogy megjósolják a következő földrengéseket, holott erre még jelenlegi technológiával sem képes a tudomány.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?