FRISSÍTVE – Újabb, ezúttal 5,7-es erősségű földrengés történt Romániában, 13 utórengés követte

Kedden 15.16.53-kor újabb, a hétfő délutáninál is erősebb földrengés rázta meg Romániát. Forrásaink szerint Kolozs, Maros, Szilágy és Bihar megyében is érezni lehetett. A földfizikai intézet közölte, ugyancsak Gorj megyében, ám ezúttal 10,9 kilométeres mélységben mozdult meg a föld. Szilágy megye prefektusa és Kolozs megye alprefektusa a Maszolnak elmondta, egyelőre nincs tudomásuk arról, hogy Erdélyben károk keletkeztek volna. Idő közben két utórengés követte az 5,7-es földmozgást, közölte a földfizikai intézet, a belügyminisztérium pedig külön munkacsoportot hozott létre a vészhelyzeti reagálási rendszer felügyeletére. Kedd este 20.42-ig összesen 13 utórengés követte a földrengést, ezek erőssége 2,4 és 4,1 közötti volt.

A Romániai Földfizikai Intézet jelentése szerint a hétfői esethez hasonlóan ugyancsak az olténiai Gorj megyében, 10,9 kilométer mélyen következett be a földmozgás, amely ezúttal Richter-skála szerinti 5,7-es erősségű volt.

A katasztrófavédelemhez több segélyhívás is érkezett, a bejelentők lakások, házak megrongálódását jelezték a hatóságoknak. A rengés epicentrumához mintegy 20 kilométerre fekvő Târgu Jiu városházáról evakuálták az embereket a földrengés miatt - jelentette a Digi24 hírtelevízió. Ezt erősítette meg a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) is, amely szerint Târgu Jiu-ról és a Mehedinți megyei Baia de Aramă településről is különböző anyagi károkat jelentettek. A Gorj megyei katasztrófavédelemhez mintegy 20 hívás érkezett a 112-es segélyhívószámra, amelyekben a polgárok falrepedéseket, leeső tetőcserepeket jeleztek. „A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján személyi sérülés nem történt” – tette hozzá a rendkívüli helyzetek minisztériuma.

Munkacsoportot hozott létre a belügyminisztérium

A kormány bejelentette, hogy Nicolae Ciucă miniszterelnök telefonon beszélt Raed Arafattal, a Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (DSU) vezetőjével az olténiai földrengésről. „A miniszterelnök kérte a helyzet kezeléséhez szükséges tevékenység azonnali megszervezését és a támogató akciók koordinálását”.

Közölték továbbá, hogy „a Lucian Bode belügyminiszterrel folytatott konzultációkat követően a Belügyminisztériumban egy munkacsoportot hoztak létre a vészhelyzeti reagálási rendszer felügyeletére, a minisztérium koordinációs központján belül”.

Erdélyben nem okozott károkat a földrengés

Dari Tamás, Szilágy megye prefektusa a Maszolnak elmondta, a Szilágyságban is érezhető volt a földrengés, a 112-es segélyhívószámra is érkezett néhány bejelentés, a tűzoltók ellenőrzik, hogy az épületek statikailag megrongálódtak-e, és minden esetet feljegyeznek. Az eddigi értesülések alapján az ijedtségen kívül nem történt anyagi kár - jelezte a kormánybiztos. 

Tasnádi István Szilárd, Kolozs megye alprefektusa a Maszol kérdésére közölte: Kolozs megyében, bár sokfelé érhezető volt a földmozgás, nem okozott károkat. Megtudtuk azt is, hogy a szomszédos megyékben dolgozó kollégákkal folytatott konzultció során kiderült: a környező megyékben sem jelzett senki épületrongálódást vagy egyéb károkat a földrengés nyomán. A kolozs megyei alprefektus ugyanakkor közölte, a katasztrófavédelmi felügyelőség kint van terepen és ellenőrzi az épületeket.

13 utórengés következett

Összesen utórengés követte a kedden 15:16-kor Gorj megyében bekövetkezett, 5,7-es erősségű földrengést - közölte az országos földfizikai intézet.

Az első 3,5-ös erősségű volt a Richter-skálán, ezt 15:29-kor észlelték. A földmozgás 5 kilométeres mélységben történt, epicentruma Nagyszebentől 101, Temesvártól 169, Kolozsvártól 181 kilométerre volt.

A második, 3,4-es erősségű utórengés 10 kilométeres mélységben következett be, Craiovától 100, Nagyszebentől 110, Temesvártól 167, Aradtól 187 és Kolozsvártól 189 kilométerre.

Kedd este 20.42-ig összesen 13 utórengés követte a földrengést, ezek erőssége 2,4 és 4,1 közötti volt.

Mint ismert, hétfőn 5,2-es erejű földrengés történt, amelyet három gyengébb,  utórengés követett. A hétfői rengés is érezhető Románia jelentős részén, így Erdélyben és a Partiumban is, a keddi azonban jóval erősebbnek érződött, sokkkal több helyről jelzik azt az emberek, hogy észlelték a földmozgást.

Újabb földrengés volt Gorj megyében, ezúttal 4,2-es erősségű

Újabb, a Richter-skála szerinti 4,2-es erősségű földrengés volt Olténiában, Gorj megyében 17 óra 24 perckor. A szeizmikus mozgás 15 kilométeres mélységben következett be, epicentruma Nagyszebentől 106, Temesvártól 164, Kolozsvártól és Aradtól 182 kilométerre volt.

Többen hívták az 112-t

A földrengés Kolozs megyében is érezhető volt, a katasztrófavédelem három telefonhívást kapott ebből a térségből a szeizmikus mozgás nyomán. Nem jeleztek anyagi károkat, de a katasztrófavédelem helyszíni felderítésre küld egy járművet egyes városrészekbe – közölte az ISU.

Gorj megyében körülbelül húszan hívták az 112-es számot a földrengés után. A betelefonálók épületeken keletkezett repedésekről és leváló épületelemekről számoltak be. A megye katasztrófavédelmi felügyelőségén beavatkozási törzs alakult.

Hunyad megyéből 11 hívás érkezett az 112-es számra, a jelenlegi információk szerint sérülés nem történt, csak többen pánikrohamot kaptak.

Drobeta-Turnu Severinen egy szociális lakásokból álló tömbházból 22 személy menekült ki, miután a földrengés nyomán repedések keletkeztek az épület falán – közölték a hatóságok.

A Katasztrófavédelmi Felügyelőség ajánlásai földrengés esetére

 • A hatóságok számos olyan intézkedést ajánlanak, amelyeket a földrengés befejezése után is habozás nélkül alkalmazni kell. Az katasztrófavédelem szerint földrengés esetén az embereknek elsősorban meg kell őrizniük a nyugalmukat, és figyelembe kell venniük a következő ajánlásokat:
 • Ne hagyja el azonnal azt a helyiséget, szobát, lakást, épületet, ahol a földrengés érte. Biztosítson elsősegélyt a földrengésben megsérült személyeknek, ha szükséges. Nyugtassa meg a pánikba esett vagy ijedt embereket, különösen a kisgyermekeket.
 • Szükség esetén segítsen a bútorok, tárgyak vagy könnyű építőelemek alá szorult vagy sérült személyeknek kiszabadulni.
 • Ne mozdítsa meg a súlyos sérültet – kivéve, ha más okból származó további sérülés közvetlen veszélye fenyegeti –, amíg nem áll rendelkezésre szakképzett orvosi segítség.
 • Gondoskodjon a gyermekek, a betegek és az idősek biztonságáról azáltal, hogy megfelelő ruházatot és lábbelit biztosít számukra, felkészítve őket arra, hogy esetleg néhány órát vagy akár több napot is el kell így tölteniük, amíg evakuálják vagy kiszabadítják őket.
 • Ne használja a telefont, kivéve ha a mentőszolgálatot, a tűzoltóságot vagy a katasztrófaelhárítási hivatalos hatóságot hívja, hogy ne terhelje túl a telefonvonalakat.
 • Ha tűz ütött ki, próbálja meg eloltani.
 • Előzetesen ellenőrizze az elektromos, gáz-, víz- és csatornaberendezések állapotát, figyelje meg az épület belső állapotát. Ha sérülést talál, kapcsolja ki a helyi vagy az általános áramellátást. Ne használjon nyílt tüzet.
 • Nyugodtan hagyja el az épületet anélkül, hogy felesleges holmikat vinne magával, de előbb ellenőrizze a lépcsőházat és a kijáratot, hogy ne tegye ki magát veszélynek.
 • Készüljön fel az esetleges utórengésekre.
 • Ha a kijáratnál az ajtók zárva vannak, pánik nélkül kell cselekednie, hogy kinyissa őket. Ha az ajtókat nem lehet kinyitni, célszerű betörni az üveget, a keretet és a törött területet kemény tárggyal megtisztítani, majd a résen keresztül kimenekülni.
 • Csak a hivatalosan továbbított és közvetlenül Ön által kapott információkat és ajánlásokat hallgassa meg.
 • Ha egy épületen kívül tartózkodik, helyezkedjen a lehető legtávolabb az épülettől, tartsa magát távol a vakolattól, kéményektől, kéménykürtőktől, kerítésektől, párkányoktól, ablakoktól, díszektől, amelyek általában az utcára omolhatnak. Ne fusson ki az utcára, nyugodtan menjen egy nyitott és biztonságos helyre.
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?