Megjelent a Nagy Mózes Főgimnázium évkönyve

Kikerült a nyomdából Kézdivásárhely legrégebbi iskolájának, a kantai Nagy Mózes Főgimnáziumnak az évkönyve. A vaskos, tartalmas kiadvány visszatekint az iskolalapításra, a meghatározó tanárokra, de tartalmazza az iskola eddig összes diákjának és tanárának a nevét is.

A kiadványt szerkesztő Bejan András iskolaigazgató az előszóban azt írja: az iskola falait a mai generáció számára a szent akarat és dolgos kezek építették. „A történelmi emlékezetük őrizzen meg olyan neveket, akikre hivatkozni büszkeség! Az iskolatörténet és családjuk története egy közös családfa legyen! Szeressenek adni jóságot, alázatot és tudásvágyat! Egy láncszem kegyen mindenki a múlt és jövő között. A fentiek érdekében iskolánk történetéből nagy személyiségű pedagógusokat idézünk fel, akikre emlékezni felemelő. Tesszük ezt azért, mert mindenki addig él, amíg emlékeznek rá és erőt merítnek a küzdelmeikből” – hívja fel a figyelmet az igazgató, akinek munkáját a szerkesztőbizottság tagjaiként Budai Edit, dr. Mocsáry G. Beáta, dr. Rancz Teréz, Nagy-Babos Tamás és Tóth Zsuzsanna, az iskola pedagógusai segítették. A könyv borítóját Györgyjakab Boróka tervezte, akinek a munkáját dicséri a műszaki kivitelezés is.

A szerző felvételei

A pedagógusok életpályáit egyébként időrendi sorrendben találjuk a 232 oldalas könyvben, így elsőként az iskolaalapító Nagy Mózesről olvashatunk, utána következik tanítványa, a baksafalvi (ma Kézdialmás) P. Kelemen Didák, Szőllősi Tádé, az újító, aki 1746–1753 között volt a kantai intézmény tanára, 1750–1752. között pedig igazgatója. Külön fejezet foglalkozik Sujánszky György Eusztákkal, aki vigasztalója és gyóntatója volt az aradi vértanúknak, az iskola tanáraként pedig 1838–1841 között írta be magát az oktatási intézmény nagykönyvébe. További nevek: Elekes István főesperes, Hassák Vidor, Petrás Incze János és Domokos Pál Péter.

Szó esik az iskola történetéről a kis magyar világban, megemlékeznek Jakabos Ödönről volt kantás diákról, aki Kőrösi Csoma Sándor nyomdokaiba lépett, de nem hiányoznak a modernkori, de immár elhunyt pedagógusok portréjai sem: Kiss Lázár, Kosztándi Jenő és Kosztándi Katalin, Grecu Stelian, illetve Dobolyi Aladár emléke és életpályája előtt hajtanak fejet a szerkesztők.

Emellett diákok gondolatai is helyet kapnak a kiadványban, pár oldalon vannak lenyomatok a rajz tagozatosok munkáiból, ugyanakkor az iskolák igazgatói, mindenkori diákjai és tanárai is teljes egészében fel vannak sorolva.

Az évkönyv megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap, Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, a Háromszék Vármegye Kiadó, Kézdivásárhely Önkormányzata, a Nagy Mózes Közművelődési Egyesület és a Nagy Mózes Szülőbizottságának Egyesülete támogatta.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?