Kézdivásárhely: sikerült megoldást találni a városi színház ügyében

Sajtótájékoztatón számolt be Bokor Tibor polgármester és Lung László Zsolt, a Vigadó Művelődési Központ igazgatója a kézdivásárhelyi városi színháznak, az Udvartér Teátrumnak a sorsáról. Az intézmény anyagi gondokkal küszködött, ami a megszűnés szélére sodorta, de úgy tűnik, hogy a város vezetésének sikerült megoldást találnia.

A Vigadó teljes átszervezésen esett át a színház megmentésének érdekében és művelődési házból központtá alakult át. Ezt megelőzően a Városi Színházat, majd Udvartér Teátrumot a Vigadó Kulturális Alapítvány működtette, de nem lehetett költséghatékonyan intézni a dolgokat, így a megszűnés fenyegette a hivatásos színjátszást.

A Vigadó és az Udvartér Színház munkaközössége | Fotó: Vigadó Kulturális Központ

A városvezetés mintegy fél éve foglalkozik a kérdéssel, megtalálták azt a jogi formát, ami biztos keretet ad a Vigadónak, amely így levált az önkormányzattól és jogilag egy független intézményként folytatja a tevékenységet. „Ez nem azt jelenti, hogy a Vigadót az önkormányzat elhagyta és saját magától kell megéljen, hanem jogilag egy külön igazgatósággá vált, nyilvánvaló, hogy az önkormányzat mint eddig, vagy talán jobban tudja majd támogatni. A Vigadó Kulturális Központnak pedig alintézménnyévé vált az Udvartér Teátrum is” – hangsúlyozta Bokor Tibor polgármester. Az újonnan megalakult intézménynél 27 állás van, ebből a 2023/2024-es évadban 18-at töltöttek be. Az elöljáró közölte: a kulturális intézmény költségvetése idén kétmillió lej, de remélik, hogy kormánytámogatáshoz is jutnak. „Meggyőződésem, hogy Kézdivásárhely megérdemel egy színvonalas művelődési intézményt, megérdemli a minőségi kultúrát és színházat, és – a pletykák ellenére – soha nem voltunk abban a helyzetben, hogy be akarjunk zárni kulturális intézményeket. Igen, a gazdasági helyzet az egész országban bonyolult, de bízom abban, hogy nem lesz olyan kormányhatározat, amely az elképzeléseinket megakadályozza. Hiszen kultúra nélkül nagyon szegény város leszünk” – mondotta a polgármester, akit követően Lung László Zsolt, a Vigadó Művelődési Központ igazgatója vázolta az elképzeléseit és ismertette a hamarosan elstartoló színházi évadot is.

Elmondta: jelenleg négy főállású színészük (Gecse Noémi és Kiss László színművészek, valamint Elek Ágota és Mihály János mesteris színészhallgatók) van, bemutatta az Udvartér Színház új arculatát, a 15 produkcióból álló évadtervet, valamint annak közreműködőit és alkotóit, emellett bejelentette, hogy évadzáróként nyári színházi fesztivált tervez, amelyet 2024. június 22. és 26. között, a megújuló kaszárnya épületében valósítana meg, mintegy felvezetőjeként a Sokadalom városünnepnek.

A bérlethirdető kampány hamarosan elindul, a bérletek megvásárolhatóak lesznek, emellett ezután online jegyértékesítésre is lesz lehetőség, ez a bilete.ro felületén lesz elérhető. Lung kifejtette: nagy fába vágták a fejszét, ugyanis repertoárszínházban gondolkodnak, céljuk, hogy az előadásaikat nem csak a céhes város lakói nézhessék meg, a produkciókat más településeken is bemutatják.

Szeptember 4-étől kezdődően workshoppal, valamint az első előadás olvasópróbáival elindult az új kulturális évad Kézdivásárhelyen, és a következőket kínálja:

Udvartér Színház 2023-as évad

1. UDVARTÉR SZÍNHÁZ
MOLNÁR FERENC: A TESTŐR – vígjáték
Rendező: Kányádi Szilárd
BEMUTATÓ: OKTÓBER 13.

2. SZÉKELYUDVARHELYI TOMCSA SÁNDOR SZÍNHÁZ
ULRICH HUB: NYOLCKOR A BÁRKÁN – mesejáték
Rendező: Márkó Eszter
BEMUTATÓ: OKTÓBER 26.

3.YORICK STÚDIÓ/MAROSVÁSÁRHELYI NEMZETI SZÍNHÁZ TOMPA MIKLÓS TÁRSULATA
BÓDI ATTILA: LÁZADNI VELETEK AKARTAM – kortárs dramaturgia
Rendező: Sebestyén Aba
BEMUTATÓ: NOVEMBER 17.

4. CSÍKI JÁTÉKSZÍN
KAI HENSEL: KLAMM HÁBORÚJA – monodráma
Rendező: Barabás Árpád
BEMUTATÓ: NOVEMBER

5. UDVARTÉR SZÍNHÁZ
SZÜLETNIE KELL VALAKINEK – zenés invokáció
Rendező: Lung László Zsolt
BEMUTATÓ: DECEMBER 3.

6. CSÍKI JÁTÉKSZÍN
HÁY JÁNOS: A HALOTTEMBER – monodráma
Rendező: Kányádi Szilárd

7. SZÉKELYUDVARHELYI TOMCSA SÁNDOR SZÍNHÁZ / UDVARTÉR SZÍNHÁZ
GEORGES FEYDEAU: ZSÁKBAMACSKA – komédia
Rendező: Barabás Árpád
BEMUTATÓ: DECEMBER 30.

8. UDVARTÉR SZÍNHÁZ
BERECZ BOGLÁRKA: AZ ELTÉVEDT PAPÍRREPÜLŐ – zenés mesejáték
Rendező: Berecz Boglárka
BEMUTATÓ: DECEMBER 30.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?