banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_UeQde8dZ_2_300x250.gif

Kezdődik: Alin Tișe leváltaná Vákár Istvánt a Kolozs megyei RMDSZ-es prefektus kinevezése miatt

A Kolozs megyei tanács RMDSZ-es alelnökének, Vákár Istvánnak a leváltását fontolgatja az önkormányzati testület liberális párti (PNL) elnöke, miután a kormányfő az RMDSZ jelöltjét nevezte ki szerdán prefektusnak.

Alin Tișe ezt a Ziua de Cluj helyi portálnak adott online videóinterjúban jelentette be. A PNL politikusa a „Kolozs megyeiek és az erdélyiek arcul csapásának” nevezte Tasnádi Szilárd István prefektusi kinevezését. Hangsúlyozta, „emberileg mindent megtett” az RMDSZ-es jelölt kinevezésének a megakadályozására, de erről a Nemzeti Liberális Párt országos vezetősége döntött, élén Ludovic Orban pártelnökkel.

„A PNL Kolozs megyei szervezetének jogában állt volna megkapni ezt a posztot. Azt fontolgatom, hogy a megyei tanács következő ülésén javasoljam az RMDSZ-es alelnök leváltását” – jelentette ki Alin Tișe. Szándékát azzal magyarázta, hogy megyei tanács elnökeként a Kolozs megyeiek érdekeit kell védelmeznie. Azt nem részletezte, miért sérti a Kolozs megyeiek érdekeit egy RMDSZ-es politikus prefektusi kinevezése.

A PNL Kolozs megyei helyi vezetői már korábban élesen bírálták pártjuk országos vezetését amiatt, hogy az RMDSZ-nek engedték át a Kolozs megyei prefektusi tisztséget. Alin Tișe a PNL-ből való kilépéssel fenyegetőzött, ha a párt vezetésének nem sikerül megváltoztatni a döntést. Emil Boc, Kolozsvár polgármestere pedig azzal érvelt a liberális prefektus igénye mellett, hogy a magyaroknak sem jó, ha az RMDSZ-es prefektus kinevezése magyarellenes érzelmeket gerjeszt a megyében.

A szerdai interjúban Alin Tișe azt mondta, a PNL-ből mégsen lép ki, mert akkor elveszítené a megyei tanácselnöki mandátumát. „Ezt a mandátumot a Kolozs megyeiektől kaptam, nem pedig Ludovic Orbantól és társaitól, akik nem értik meg a Kolozs megyei és az erdélyi realitásokat” – jelentette ki. Majd reményét fejezte ki, hogy a PNL az idei tisztújító kongresszusán új vezetőket választ.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kelemen Hunor szövetségi elnök korábban azt nyilatkozta: az RMDSZ és a nagyobbik kormánypárt között nincs nézeteltérés a prefektusi tisztséget illetően, a kolozsvári liberális politikusok tiltakozása a PNL belügyének számít. A koalíción belüli megállapodás értelmében az RMDSZ öt megyében javasolhat prefektust, illetve 11 alprefektust is jelölhet.

Cikkünk frissül

(Címlapfotó forrása: Alin Tișe Facebook-oldala)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?