Kineveztek négy RMDSZ-es prefektust – köztük a Kolozs megyeit is

Mégis a magyar érdekvédelmi szövetségé lett Kolozs megye prefektusi tisztsége, a kormánymegbízott Tasnádi István Szilárd lett.

Négy RMDSZ-es prefektust nevezett ki a kormány szerda reggeli ülésén. A szövetség megyei szervezetei az elmúlt hetekben döntöttek arról, hogy kit nevesítenek prefektusnak és alprefektusnak a megyéjükben, így a koalíciós megállapodások, a nevesítések és a szerdai kinevezés eredményeként prefektus lesz: Arad megyében Tóth Csaba, Kolozs megyében Tasnádi István Szilárd, Szatmár megyében prefektusként folytatja a munkát Altfatter Tamás-Ferenc, Szilágy megyében pedig Dari Tamás, számolt be az RMDSZ.

A következő időszakban további RMDSZ-es prefektusokat és alprefektusokat nevez ki a kormány.

Mint ismert, a kormánykoalíció nagyobbik pártjának számító PNL Kolozs megyei politikusai korábban tiltakoztak az ellen, hogy – a hárompárti megegyezés értelmében – ne az ő jelöltjük töltse be a Kolozs megyei prefektusi tisztséget. Alin Tișe, a megyei önkormányzat liberális párti elnöke a PNL-ből való kilépéssel fenyegetőzött, a párt megyei szervezetének elnöke, Daniel Buda pedig az országos vezetőtanácstól kérte, hogy kezdeményezzenek tárgyalásokat a koalíciós partnerek közül az RMDSZ-szel a tisztség átadásáról.

Kelemen Hunor akkor előrebocsátotta: a magyar érdekvédelmi szervezet és a nagyobbik kormánypárt között nincs nézeteltérés a prefektusi tisztséget illetően, és megismételte azt a korábbi állítását, hogy a kolozsvári liberális politikusok tiltakozása a PNL belügyének számít. A koalíción belüli megállapodás értelmében az RMDSZ öt megyében javasolhat prefektust, illetve 11 alprefektust is jelölhet.

(Címlapfotó forrása: gov.ro)

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?